ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРИЈЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЈЕЦЕ

Post Date: 18/11/2020

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРИЈЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЈЕЦЕ

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској „Мрвице” обиљежило је синоћ у Градишци 17. новембар – Међународни дан пријевремено рођене дјеце, симболичним освјетљењем зграде Градске управе, Арене Градишка, фонтане у Градском парку и насељу Сењак у љубичасту боју.

Замјеница градоначелника Драгана Илић је истакла да пуштање љубичастих балона испред Градске управе, симболично приказује  сјећање на пријевремено рођене бебе које нажалост нису добиле животну битку.

“Обиљежавање овог дана је веома битно, да се скрене пажња друштвене заједнице на значај пријевременог рођења и тешкоћа породица пријевремено рођених беба”, нагласила је замјеница градоначелника Драгана Илић.

Он је додала да је Градска управа увијек помагала Удружење „Мрвице”, те да ће тако наставити и будућности.

Члан Удружења Данка Мирјанић истакла је да Удружење „Мрвице” од свог оснивања обиљежава овај датум, поводом кога настоје прикупити средства за куповину медицинске опреме неком од клиничких центара са подручја Републике Српске.

“Ове године смо Клиничком центру у Бања Луци донирали одређену количину заштитиних маски, али нисмо заборавили ни друге градове и општине  у Републици Српској”, нагласила је Мирјанићева и додала да тренутно скупљају средстава за куповину медицинске опреме Болници Фоча.

Она је навела да су ове године представили и сликовницу „Чудесни мали хероји” која је настала у оквиру пројекта „Чаробни  мрвичасти свијет”, и додала  да ће средства од њене продаје бити намјењена за реализацију пројеката овог удружења.

Мајка пријевремено рођене дјевојчице  Мирјана Бјеловук рекла је да јој је подршка Удружења „Мрвице” много значила, јер су јој они били утјеха и помоћ у тренутку послије порода.

Удружење Мрвице основано је 2016. године, а од тада су организовали више донаторских акција. Удружење „Мрвице” тренутно броји 120 чланова.