„МЕДАЉА ЗАСЛУГЕ ЗА НАРОД“ ЗА ШЕСТ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ГРАДИШКЕ И ЛАКТАША

Post Date: 14/10/2020

„МЕДАЉА ЗАСЛУГЕ ЗА НАРОД“ ЗА ШЕСТ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ГРАДИШКЕ И ЛАКТАША

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин данас је у Градској управи града Градишка уручио постхумна одликовања „Медаље заслуга за народ“ члановима породица четири погинула борца из Градишке и два са подручја општине Лакташи.

Жупљанин је рекао да овим чином Република Српска изражава поштовање према погинулим борцима који су је стварали, борећи се за слободу и своју државу.

„Морамо да се сјећамо тих људи, да преносимо то на будуће генерације да би и они знали да чувају оно што су борци створили, а то је Република Српска која је гаранција опстанка Срба на овим просторима”, истакао је Жупљанин.

Он је навео да су у току ове године додијељена 282 постхумна одликовања погинулим борцима, а укупно 2.145 од 2012. године, те да је план Кабинета предсједника Републике Српске да сви погинули борци буду постхумно одликовани до краја 2022. године.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Градишка Радомир Пјанић истакао је да још много погинулих бораца из Градишке није постхумно одликовано, али да вјерује да ће се то десити у наредне двије године.

Супруга погинулог борца Марјана Самелак из Градишке рекла је да јој је било тешко примити одликовање, али да јој то много значи.

Она је навела да је њен супруг имао 32 године када је погинуо, а да је иза себе оставио и двоје дјеце који су данас одрасли људи.

Гордана Татић из Лакташа рекла је да је тужна, али и поносна што је дочекала одликовање за погинулог сина јединца, који је са 23 године погинуо 1992. године.

Постхумна одликовања „Медаља заслуге за народ” уручене су породицама бораца Гљивица Раде, Самелак Вилка, Тешић Бошка, Продановић Стеве, Татић Драгутина и Поповић Гојка.