ПРЕДСТАВЉЕНИ 22. „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И 23. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Post Date: 15/10/2020

ПРЕДСТАВЉЕНИ 22. „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И 23. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

У Културном центру у Градишци синоћ су представљени 22. број часописа за друштвена питања “Градишки зборник“ и 23. број зборника “Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка.

Главни уредник „Градишког зборника“ Бојан Вујчић је истакао  да је 22. „Градишки зборник” још квалитетнији у односу на претходне и додао да се у њему налази 21 рад са уводом,  који се односи на културна дешавања  у Градишци у претходном периоду.

Вујчић је истакао да  кроз 22. “Градишки зборник” провејава дух породице Чубриловић, Диане Будисављевић те да је управо дио радова написан на ову тему.

Он је додао да су  у овом зборнику заступљени и млади писци и њихова дјела од којих је издвојио политиколога Бојана Латиновића и Александра Обреновића.

У зборнику „Истина о Србима“ ове године објављена су по три награђена поетска и прозна рада, те 20 одабраних радова који су пристигли на овогодишњи истоимени конкурс.

Прва награда за поезију припала је Весни Радовић из Београда за пјесму „Молитва“, а у категорији прозе најбоље оцијењена ја прича „Српска султанија” Љиљане Терентић из Смедерева.

Друга награда за поезију додјељена је Здравки Бабић из Билеће за пјесму „Истина о Србима”, док је треће мјесто за поезију додјељено Милошу Милићевићу из Добоја за пјесму “Кота 923”.

Друга награда за прозно дјело припала је Стојанки Ђокић из Бијељине за причу „Quid est veritas “, а трећа Небојши Ристићу из Градишке  за причу „Сваконоћна сненија Прокопија Панајотовића”.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка Радана Вила Станишљевић истакла је да 25 година рада и постојања “Градишког зборника” потврђује његов квалитет и оправданост постојања.

Вила Станишљевић је истакла да је зборник снажни замах ентузијазма у Градишци у очувању „Просвјете”, једне од најстаријих инстутуција у нашој култури.

Она је додала да је зборник добио нови концепт са Главним уредником Бојаном Вујчићем који својим знањем и ентузијазмом одржава зборник на високом нивоу.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је истакао да  „Градишки зборник” и “Истина о Србима” представљају бренд градишке културе са постојањем од 25 година.

Градоначелник  је нагласио да је „Градишки зборник” писани документ који остаје будућим генерацијама.

Он се захвалио СПКД “Просвјета” које баштини ову традицију на простору Градишке и додао да ће Градска управа увијек подржавати овакве манифестације.