ОТВОРЕНА 16. ПРИВРЕДНО-ТУРИСТИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЗДРАВОМЕД 2020“

Post Date: 15/10/2020

ОТВОРЕНА 16. ПРИВРЕДНО-ТУРИСТИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЗДРАВОМЕД 2020“

На шеснаестој привредно-туристичкој манифестацији „Здравомед 2020”, која је отворена данас и трајаће до суботе 17. октобра, представио се 21 излагач са подручја Градишке, Републике Српске и Федерације БиХ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је рекао да „Здравомед”  представља традиционалну манифестацију која пружа шансу произвођачима меда да изложе своје производе.

Он је истакао да је због појаве пандемије вируса корона смањен број учесника из других градова и општина, те додао  да ће  Градска управа подржавати ову манифестацију која у оквиру   градишких удружења пчелара „Аморфа” и „Пчеле  биље” окупља преко 150 пчелара са око 6000 кошница.

„Нажалост ова година није била добра за пчеларе који имају око 20 одсто мање приносе али они праве веома квалитетан мед који је еколошки чист и Градска управа ће увијек подржавати њихов рад”, истакао је градоначелник Аџић.

Он је додао да ће ускоро у Градишци у сарадњи са Туристичком организацијом бити отворена „Кућа Лијевча и Поткозарја“ на Тргу Чубриловића, у којој ће бити изложени производи од меда али и други домаћи производи.

Дирктор Туристичке организације Градишка Валентина Перић је рекла да ова манифестација промовише здрав живот, те да су на штандовима изложени разни производи од меда, матична млијеч, полен и разни чајеви.

Она је истакла да је циљ манифестације промоција домаћих производа  међу грађанима Градишке и људима који посјете Градишку.

Професор бањалучког Пољопривредог факултета и један од водећих стручњака у пчеларству на подручју Републике Српске и БиХ Горан Мирјанић рекао је да је ова година  била једна од најгорих по питању производних резултата.

Мирјанић је истакао да је мраз у априлу ове године направио велику штету у воћњацима, чиме је страдала воћна паша и багрем, што је лоше утицало  на развој пчелињих друштава и појаву ројења.

Он је додао да су сви пчелињи производи веома љековити ако се користе у континуитету, односно током цијеле године.

Своје производе од љековитог биља изложио је Ервин Хусић из Бихаћа који је рекао да већ четврту годину учествује на манифестацији „Здравомед” у Градишци, те да је ове године због појаве вируса корона  повећана потражња за слатким пелином, који је изложио.

Манифестацију  „Здравомед 2020” организује Туристичка организација Града Градишка, а грађани је могу посјетити до суботе 17. октобра, у времену од 10 до 18 часова.