ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНО-ИГРАНИ ФИЛМ „УЧИТЕЉ У ЛАНЦИМА“

Post Date: 22/09/2020

ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНО-ИГРАНИ ФИЛМ „УЧИТЕЉ У ЛАНЦИМА“

На љетној позорници Завичајног музеја у Градишци синоћ је премијерно приказан документарно-играни филм „Учитељ у ланцима“, аутора Милана Пилиповића.

Филм говори о лику и дјелу учесника „сарајевског атентата“ Вељку Чубриловићу и његовој породици, снимљен је у продукцији Завичајног музеја и уз подрушку Градске управе Градишка и дио је пројекта у оквиру којег је у Градишци изграђен Трг Чубриловића.

Пилиповић је истакао да је филм сниман двије године, те да је екипа прешла много километара како би сакупили све историјске податке и разговарали са многим познаваоцима времена пред Први свјетски рат.

„Дошли смо до важних докумената који до сада нису ни објављени. Разговарали смо са потомцима Вељка Чубриловића и покушали да кроз филм објаснимо ко је он био и каква је била његова историјска улога“, рекао је Пилиповић.

Он је додао да је лик Вељка Чубриловића фасцинирао све чланове филмске екипе, те да вјерује да ће такав осјећај имати и сви који филм погледају.

„Већина људи још није свјесна значаја овог човјека за демократизацију и ослобођење наших крајева, а прошло је више од стотину година чекања да се прича о Вељку Чубриловићу на прави начин афирмише у његовом родном граду“, додао је Пилиповић.

Сценариста документарног дјела филма, кустос историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић рекао је да филм обухвата период од рођења Вељка Чубриловића и његовог похађања основне школе у Градишци, Гимназије у Новом Саду и Више учитељске школе у Сомбору.

Вујчић додаје да су даље ишли стопама Вељка Чубриловића, од његовог првог учитељског посла у Тузли и школе у Прибоју на Мајевици, гдје је оставио велики траг и гдје је ухапшен на Ивањдан 1914. године, па све до смртне казне за саучесништво у убиству Франца Фердинанда.

Сценариста играног дјела филма, директор и глумац Градског позоришта Градишка Драшко Видовић рекао је да је било лако радити са добром екипом, те изразио наду да је ово почетак једне успјешне филмске приче у Градишци.

Осим Драшка Видовића, у филму су глумили  Златан Видовић, који игра улогу Вељка Чубриловића, те Миљка Брђанин, Адмир Мешић, Ђорђе Јанковић и други.

Филм „Учитељ у ланцима“ уз његове три епизоде биће приказан на РТРС-у, а наредне недеље и у Дому културе у Новом Граду.