ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ГРАДИШКА – МАЛА ГОСПОЈИНА

Post Date: 21/09/2020

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ГРАДИШКА – МАЛА ГОСПОЈИНА

Поводом обиљежавања славе града Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, у градишком храму Покрова Пресвете Богородице данас је служена света литургија, након чега је у Културном центру уприличен пријем и освећење славског жита и колача.

Домаћин градске славе градоначелник Зоран Аџић свим грађанима Градишке честитао је крсну славу града, истичући да су градске власти у протекле четири године реализовале низ капиталних пројеката.

“Завршава се спортска дворана, асфалтирано је преко 73 километара локалних путева. На подручју свих 56 мјесних заједница уложили смо 50 милиона КМ, а од међународних донатора и републичких институција смо добили 59 милиона КМ бесповратних грантовских средстава. Од тога је 30 милиона већ уложено, а 29 милиона се односи на капитални пројекат реконструкције и доградње канализационе мреже који ће бити реализован у наредне четири године”, навео је градоначелник Аџић.

Градоначелник је нагласио да је реконструисано и 12 друштвених домова, те да је вођено рачуна и о школству и увезивању привреде и образовања.

Он је додао да је Градишка позната као град са израженом мултиетничком и вјерском толеранцијом, гдје су сви људи и инвеститори добродошли, који тежи да буде модеран средњоевропски град.

На пријему поводом славе града заслужним појединцима додијељена су јавна признања.

Повеља града Градишка додјељена је Јавној установи “Завичајни музеј” Градишка – за 50 година рада и изузетне резултате у очувању културно-историјског и природног насљеђа и доктору медицинских наука Саши Вујновићу – за изузетан допринос у области здравства.

Доктор Вујновић се захвалио на признањима у име свих награђених, наводећи да је његов живот нераскидиво везан за Градишку иако тренутно не живи у овом граду.

“Та веза са родним градом никада није престала, а признање, посебно што је од мојих градишчанаца, много ми значи. Каже се да нико није пророк у својој кући, па када добијете награду од свог града то обавезује на посебан начин”, нагласио је Вујновић.

Захвалнице су додјељене Владимиру Станишљевићу – за изузетне заслуге у области образовања, постхумно Милану Ђурђевићу – за изузетне заслуге у области археологије, Драгославу Шинику – за изузетне заслуге у области хуманитарног рада, Милану Стојнићу за постигнуте резултате у спортском аутомобилизму.

За постигнуте резултате у области привреде захвалнице су додјељене компанији “Ела текстил” из Нове Тополе, “Латонедил БиХ” из Градишке, Занатској радњи “Лимонт” Елвис Бахтијаревића из Ровина, као и Пољопривредном газдинству Радомира Тошића.

Славском пријему присуствовали су представници цркви и вјерске заједнице, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, народни посланици и одборници Скупштине града Градишка, као и добитници овогодишњих јавних признања.