ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “КАМЕН ПАМТИ“ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У ГРАДИШЦИ

Post Date: 16/09/2020

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “КАМЕН ПАМТИ“ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У ГРАДИШЦИ

Документарно играни филм “Камен памти“ посвећен лику и дјелу Борислава Боре Њежића, мозаичара свјетског гласа, премијерно је приказан вечерас  на љетној позорници Завичајног музеја у Градишци.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да је веома срећан што је у Градишку у умјетничком смислу успио вратити Бору Њежића, који је у свијету мозаика и свијету умјетности оставио неизбрисив траг.

Он је навео да филм  није било тешко направити јер је од првих кадрова схватио да се ради о великом умјетнику и да о његовој умјетности свједоче бројни пријатељи на изузетан начин.

Пилиповић је нагласио да је циљ документарног филма “Камен памти“, да људима из Лијевча и Поткозарја односно Градишке прикаже о каквој умјетничкој личности се ради и колико је он важан у свијету мозаика и сценографије.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су грађани Градишке претходних дана имали прилику пратити рад првог симпозијума у камену на коме су се окупили умјетници из више земаља и на ком су настала вриједна умјетничка дјела која ће остати у Градишци.

Он је истакао да ће Градска управа уложити напоре да спимозијум у камену Боро Њежић постане бренд Градишке и манифестација препознатљива у региону.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић, рекао је да се  пројекцијом  документарног филма о Бориславу Њежићу завршава међународни симпозијум у камену-Боро Њежић.

Он је истакао да је на  симпозијуму учествовало неколико вајара и мозаичара, те да су настала дјела у простору  која ће бити смјештена у музеј на отвореном.

Вујиновић је  најавио да ће се међународни симпозијум у камену-Боро Њежић одржавати сваке године у Градишци и додао ће  овај документарни филм сигурно наћи своје мјесто на фестивалима документарног филма као и на Радио Телевизији  Републике Српске и Радио телевизији Србије.