ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ВОДОВОДА У ГАШНИЦИ И ОРАХОВОЈ

Post Date: 22/09/2020

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ВОДОВОДА У ГАШНИЦИ И ОРАХОВОЈ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић обишао је данас мјесне заједнице Гашницу и Орахову, гдје је у току изградња система водоснабдјевања, чија је вриједност 1.530.000 КМ.

Градоначелник је рекао  да су мјештани Гашнице дуго чекали изградњу водовода, наводећи да радови напредују и да ће они нередне године добити питку вода из градског водовода.

Он је навео да је ће у Гашници бити изграђена водоводна подстаница како би се ријешило снабдјевање водом у брдском дијелу мјесне заједнице, те да се гради главни цјевовод према Ораховој.

Градоначелник је додао да убразаном динамиком теку радови на изградњи  резервоара  од 200 кубних метара у Ораховој, гдје ће такође бити ријешен дугогодишњи проблем са водоснабдјевањем.

Он је нагласио да је ширење водоводне мреже на рубним подручјима Градишке омогућено ранијим улагањима у висини од 6,5 милиона КМ у реконструкцију водоизворишта и водоторња у Жеравици и увођење система даљинског управљања водоводним системом.

Градоначелник је додао да је је Скупштина града Градишка у договору са „Водоводом“ донијела одлуку да цијена прикључка на водовод у Гашници и Ораховој буде иста као и у другим мјесним заједницама и граду.

Он је захвалио Влади Чешке и развојној агенцији ове земље које су издвојиле 1.530.000 КМ донаторских средстава за изградњу система водоснабдјевања, те да очекује да ће радови бити завршени прије уговореног рока.

Директор „Водовода“ Сандро Зеничанин рекао је да су радови на изградњи водоводног система у Гашници и Ораховој започети прије мјесец дана, наводећи да је извођач радова чешка компанија  „Елкот“ из Брна, а подизвођач предузеће „Грађ – промет“ из Добоја.

Он је додао да овај пројекат подразумијева изградњу 17 километара водоводне мреже, са пумпном станицом и резервоаром, те истакао да су Гашница и Орахова једина два насеља у сјеверозападном дијелу Градишке која немају изграђен водовод.

Представник фирме „Грађ – промет“ Бојана Јеринић рекла је да радови теку брже него што је планирано, а да је уговорени рок за завршетак радова март наредне година.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Гашница Бојан Сладојевић рекао је да је за нормално функционисање живота на селу неопходан пут, струја и вода, те да недостатак воде представља посебан проблем пољопривредницима који користе воду из бунара који често пресушују.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Орахова Мурис Хевешевић рекао је да су се до сада снабдјевани техничком водом из Драксенића која није употребљива за пиће, те захвалио свима који су омогућили да мјештани Орахове добију питку и здраву воду.