НА БОКОВИМА ОБИЉЕЖЕНА 28. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Post Date: 10/08/2020

НА БОКОВИМА ОБИЉЕЖЕНА 28. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Код спомен-комплекса у Бок Јанковцу, у суботу 8. августа, служен је парастос и положени вијенци поводом обиљежавања 28. годишњице одбране Градишке од агресије јединица хрватске војске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Бок Јанковац мјесто гдје је прије 28 година одбрањена Градишка и Република Српска.

„Храбром акцијом Војске Републике Српске, наших суграђана и 16 погинулих јунака блокиран је напад на Градишку од стране хрватских снага, које су покушале да на овом дјелу уз Саву направе мостобран. Да су успјели то би имало несагледиве посљедице за Градишку и Републику Српску“, навео је градоначелник Аџић.

Он је истакао да је обавеза градских власти да обиљежава значајне датуме из своје историје и поклоне се својим страдалим јунацима, али и да развија Градишку и Републику Српску и води рачуна о породицама погинулих бораца и борачкој популацији.

„Градска управа сваке године уређује и дограђује спомен-комплекс у Бок Јанковцу, јер желимо да ово буде меморијални центар гдје ће ученици основних школа долазити да уче о нашој историји. Морамо младим генерацијама да пренесемо шта значи слобода и Република Српска, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима“, додао је градоначелник Аџић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић истакао је да је прије 28 година Хрватска, без икаквог правног и политичког основа, извршила агресију на Републику Српску у Градишци.

Он је подсјетио да је 700 припадника јединице Хрватске војске “Бербир бојна” у раним јутарњим часовима прешло ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бок Јанковац и напали српске одбрамбене положаје.

„Намјера је била да направе мостобран и створе услове за улазак већих снага у Градишку. Наишли су на жесток отпор припадника Градишке бригаде, који су у жестоком окршају поразили хрватске снаге и натјерали их да се уз огромне губитке повуку преко Саве. Нажалост, погинуло је и 16 српских бораца, а 22 су рањена“, навео је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите.

Граонић је додао да су Срби одбранили своје право на опстанак само тамо гдје су се политички и војно били организовали.

Вијенце и цвијеће су положили чланови породица погинулих бораца, представници Владе Републике Српске, Града Градишка, Градске борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Мјесне борачке организације и Савјета мјесне заједнице Бок Јанковац.

Вијенце су положили и представници Лаке пјешадијске бригаде Градишка, 16. Крајишке моторизоване и 19. Србобранске пјешадијске бригаде, Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата и представници политичких странака.