МИНИСТАР УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СЕНКА ЈУЈИЋ: ЛАКТАШИ И ГРАДИШКА НА ПРАГУ ДА ПОНОВО ДОБИЈУ СЕРТИФИКАТ BFC SEE

Post Date: 22/07/2020

МИНИСТАР УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СЕНКА ЈУЈИЋ: ЛАКТАШИ И ГРАДИШКА НА ПРАГУ ДА ПОНОВО ДОБИЈУ СЕРТИФИКАТ BFC SEE

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је да јој драго што су Градишка и Лакташи на прагу да поново добију сертификат BFC SEE који добијају све јединице локалне самоуправе у Југоисточној Европи за које се оцијени да имају повољно пословно окружење.

Министар Јујић је данас током посјете овим локалним заједницама разговарала са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и начелником општине Лакташи Ранком Карапетровићем, а обишла је и матичне службе у градској управи Градишка и општинској управи Лакташа.

Из Министарства управе и локалне самоуправе саопштено је да су у разговору министра Јујић са градоначелником Градишке Зораном Аџићем отворене бројне теме попут примјене Закона о локалној самоуправи, Закона о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе и другим областима које су у надлежности Министарства, а чији је циљ побољшање услуга грађанима.

“Пандемија нас је све погодила, па тако и Градишку, али оно што је лијепо и што ме охрабрује јесте да се Градишка креће узлазном путањом у погледу локалног развоја. Све ово што нас је задесило за нас је додатни мотив да се ослањамо на своје снаге и ресурсе, те да у складу са тим доносимо исправне пословне одлуке”, рекла је министар управе и локалне самоуправе Јујић.

У саопштењу се наводи да је градоначелник Аџић изразио задовољство посјетом и указао на проблеме са којима се Градишка сусреће усљед посљедица изазваних вирусом корона.

“Нећемо обуставити реализацију ниједног инфраструктурног пројекта, јер је то један од начина изласка из постојеће финансијске ситуације”, рекао је градоначелник Аџић.

Министар управе и локалне самоуправе Јујић је изразила задовољство сарадњом са општинском управом Лакташи и изразила наду да ће она бити настављена и у будућности.

Начелник општине Лакташи Карапетровић је упознао министра Јујић о тренутној финансијској и епидемиолошкој ситуацији у овој општини, а министар управе и локалне самоуправе искористила је прилику да апелује да се грађани понашају сходно препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације, наглашавајући да су мјере, које су на снази, једини алати у борби против вируса.

“Разговарали смо о унапређењу рада општинске управе, али и констатовали да је добро организована, те ћемо се потрудити да тако и наставимо”, рекао је начелник општине Лакташи Карапетровић који је изразио задовољство данашњом посјетом министра Јујић.

У саопштењу се наводи да је након састанка у Лакташима министар Јујић нагласила да јој је драго што су ове двије локалне самоуправе на прагу да поново добију сертификат /BFC SEE/ који добијају све јединице локалне самоуправе у Југоисточној Европи за које се оцјени да имају повољно пословно окружење.

Из Министарства наводе да тренутно осам јединица локалне самоуправе имају овај сертификат, а њих пет је у процесу ресертификације међу којима су Градишка и Лакташи.

“Овај пројекат је намијењен градовима и општинама који имају одговарајуће капацитете да привуку инвестиције, раде на унапређењу локалног развоја и стварају повољно пословно окружење. Циљ нам је да већина јединица локалне самоуправе буду препознате као такве”, закључила је министар Јујић.