ПРИОРИТЕТ РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ ДОДЈЕЛЕ ЗЕМЉИШТА У ЗАКУП

Post Date: 08/06/2020

ПРИОРИТЕТ РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ ДОДЈЕЛЕ ЗЕМЉИШТА У ЗАКУП

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарао је данас у Градској управи са градоначелником Зораном Аџићем о реализацији пројеката из области водопривреде и пољопривреде, приликом чега је истакао да је основни приоритет градишких пољопривредника да се ријеши питање пољопривредног земљишта на подручју града Градишка.

Министар Пашалић је нагласио да још није ријешено питање прерасподјеле пољопривредног земљишта које је тренутно под концесијом одређених привредних субјеката.

“У наредних десетак дана обавићу разговоре са представницима привредних субјеката, од којих су неки ван Републике Српске, како би коначно видјели шта ћемо да радимо са тим земљиштем јер сада држимо у неизвјесности наше произвођаче. Нама је циљ да објезбиједимо довољне површине домаћим произвођачима”, истакао је министар Пашалић.

Он је рекао да је са градоначелником Аџићем разговарао и о пројекту изградње канализације и на који начин ће бити вршена одводња отпадних вода у ријеку Саву.

“Разговрали смо о питањима наводњавања јер већ од сљедеће године имамо пројекат из којег ће се финансирати наводњавање засада воћа из система ријеке Лубина, а планирано је да се почне са припремним радовима за изградњу система за наводњавање из канала Борна-Осорна”, каже министар Пашалић.

Министар Пашалић је навео да су разговрали о расподјели шумских сортимената, као и о многим другим темама.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је од министра Пашалића добио обећање да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство уложити напор да се ријеши проблем и убрза процес додјеле пољопривредног земљишта у закуп, чиме би локална управа могла да објезбиједи укупно 4,5 хиљада хектара за домаће произвођаче.

“Наш циљ је да то земљиште додијелимо на кориштење пољоприведним произвођачијма са подручја Градишке који ће га користити за даљу пољопривредну производњу”, истакао је градоначелник Аџић.

Он је нагласио да је први конкурс укинут због тога што је утврђено да су одређене површине биле под концесионим уговорима, а које концесионари нису користили, те да још није ријешен процес стечајног поступка “Ратарства”.

“Близу смо рјешења гдје би обезбједили додатне површине до 30 хектара за око 240 градишких пољоприведника”, додао је градоначелник Аџић.

Он је напоменуо да је веома битно да се реализују пројекти система за наводњавање који ће бити од великог значаја за воћаре у Поткозарју, те повртаре и ратаре у Лијевче пољу.

Градоначелник је рекао да је од министра Пашалића добио подршку да се формира локално комунално предузеће, за шта је одлуку донијела градска Скупштина, а које би се бавило и одржавањем хидромелиорационог система на подручју Градишке.

Он је истакао да је на састанку констатовано да је до сада завршено око 60 одсто планираних радова у оквиру пројетка санације савског насипа, што је веома значајно за безбједност свих грађана.