ОДРЖАНА 32. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА

Post Date: 02/06/2020

ОДРЖАНА 32. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА

Одборници Скупштине града Градишка на тридесетдругом дводневном засједању, усвојили су Извјештај о раду градоначелника и Градске управе града Градишка за 2019.годину, са Извјештајем о реализацији Годишњег плана имплементације Стратегије развоја града Градишка 2019-2027.године, за 2019. и Извјештајем о реализацији Плана капиталних инвестиција града Градишка за период 2019-2023.година, за 2019.годину, као и Извјештај о извршењу Буџета града Градишка за 2019.годину. Усвојене су и одлуке о доношењу Регулационих планова „Стадион“, „Кеј“, „Нова Топола-исток“ и „Нова Топола-запад“,  одлука о кредитном задужењу и Одлуку о додјели јавних признања града Градишка поводом 24. априла Дана града.

Прихваће су и информације о раду Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Подручна јединица Градишка за прошлу годину и стању противградне превентиве и припремама за сезону 2020. година, те усвојене информације о стању у области ветеринарске дјелатности са освртом на кретање заразних и паразитских болести животиња, стању у области водоснабдијевања и одвођења отпадних вода, управљању чврстим отпадом те производњи и дистрибуцији топлотне енергије у систему централног гријања на подручју града у сезони 2019/2020. година и реализацији закљученог уговора између Града Градишка и ИЕЕ д.о.о. Бањалука.

На сједници је усвојена информација о социјалној ситуацији на подручју града за прошлу годину као и извјештаји о пословању Центра за социјални рад Градишка, Дома здравља Градишка, „Апотеке“ Градишка, Јавне установе за предшколско васпитање и образовање дјеце „Лепа Радић“ Градишка, пословању Културног центра, Народне библиотеке, Завичајног музеја, Градског позоришта и Туристичке организације града Градишка за прошлу годину.

Градоначелник града Градишка, Зоран Аџић истакао је да је захваљујући великом залагању Градске управе Стратегија развоја за 2019. годину реализована у 96 одстотном износу, инвестирање капиталних пројеката који су планирани у износу од 12 милиона КМ, остварено је у износу од 106 одсто.

„У 2019. години у односу на 2016. годину имамо за 9 милиона КМ више директих буџетских прихода за оно што је под ингеренцијом локалне самоуправе. Повећали смо грађевинску активност на простору Градишке, финансијску дисциплину, наплату комуналних накнада, свих обавеза које према локалној управи имају грађани и привредници. Градска управа је показала да је  одговорна локална самоуправа према грађанима и привредницима и да је све оно што је зацртано у буџету и реализовано на терену“, рекао је градоначелник Аџић.

Говорећи о капиталним и стратешким инвестицијама, градоначелник је истакао да су настављени радови на завршетку спортске дворане гдје је у току прошле године уложено око 4 милиона КМ од чега су 2 милиона КМ грант средства Владе Републике Српске и додао да је реконструкција Дома културе у Новој Тополи, у коју је уложено око 1.350.000 КМ приведена крају.

“Започели смо изградњу вртића и канцеларија за потребе највеће мјесне заједнице на простору града Градишка, гдје смо потписали уговор од 1.850.000 КМ од чега грант Владе Србије износи милион, а средства из буџета Града 850.000 КМ, а при крају је и реконструкција Дома културе у Врбашкој у коју је из буџета Града издвојено 330.000 КМ. Завршена је и прва фаза изградње универзалног објекта за потребе грађана МЗ Крушкик у чију изградњу је до сада уложено 128.000 КМ“, истакао је градоначелник Аџић.

Градоначелник је подсјетио да су у прошлој години значајна средства уложена и  у домове у другим  мјесним заједницама, у реконструкцију и изградњу градских улица и руралних путева и у одржавање и насипање макадамских путева.

“Трудили смо се да испоштујемо социјалну и економску компоненту буџета и у прошлој години смо за социјална давања издвојили око 4 милиона КМ, што износи око 14 одсто буџета, а значајна средства уложена су у област школства”, рекао је градоначелник и додао да је Град Градишка наслиједио кредитне обавезе из периода 2012-2016. година у износу од 3.700.000 КМ, али да је буџет био функционалан и давања из буџета била редовна према свим корисницима.

Градоначелник се осврнуо и на однос Града Градишка и ЕУ фондова.

“У 2019.години Градишка се отворила према ЕУ фондовима, добили смо грант средства у износу од 1.700.000 КМ од Чешке развојне агенције за изградњу водовода у МЗ Гашница и Орахова, грант средства УНДП-а за изградњу оборинске канализације у Агро-индустријској зони у износу од милион КМ,  као и грант средства од 500.000 КМ за реконструкцију водоторња у коју је уложено око 2 милиона КМ”, нагласио је градоначелник Аџић и додао да је Градишка путем KfW банке и Швицарског секретaријата за економски развој добила грант у износу од 14,5 милиона еура за доградњу примарног канализационог система, изградњу секундарне канализационе мреже и изградњу главног градског пречистача.

Градоначелник је подсјетио да је Развојна агенција града Градишка обезбједила четири  пројекта укупне вриједности око 3 милиона КМ која ће бити уложена у даљњи развој Градишке.

“Градишка је у 2019. години добила статус Града што је позитивно утицало на све даљње пројекте и инвестиције”, нагласио је градоначелник и додао да је Градишка код Међународне заједнице препозната као локална управа и администрација која жели промјене и која се не боји промјена.

Градоначелник је рекао  да је рефинансирање постојећих кредитиних обавеза и додатно задужење важно за даљни развој града Градишка.

“Донијели смо одлуку да од 17,5 милиона конвертибилних марака 15 милиона постојећег кредита поново рефинансирамо уз повољније кредитне услове и да се додатно задужимо за 2,5 милиона марака како би могли да завршимо све започете инфраструктурне пројекте”, навео је Аџић и додао да је у задње три и по године инвестирано око 50 милиона КМ на простору Градишке у инфрастукртурне пројекте те да је добијено око 59 милиона гранта средстава Владе Српске и међународних организација.

Одборници су усвојили Одлуку о додјели јавних признања града Градишка поводом 24. априла Дана града. Повеље су додијељене др Саши Вујновићу за изузетан допринос у области здравства и Јавној установи Завичајни музеј за 50 година рада и изузетне резултате у очувању културно-историјског и природног насљеђа. За изузетне заслуге у области образовања захвалница је додијељена Владимиру Станишљевићу, за изузетне заслуге у области археологије Милану Ђурђевићу, за изузетне заслуге у области хуманитарног рада Драгославу Шинику, док је за постигнуте резултате у спортском аутомобилизму захвалница додијељена Милану Стојнићу. За постигнуте резултате у области привреде захвалнице су додијељене: “Ella Textile” д.о.о. Градишка Нова Топола, “Латтонедил БиХ” д.о.о. Градишка, “Лимонт” Елвис Бахтијаревић с.п. Ровине и Пољопривредном газдинству Радомира Тошића. Повеље и захвалнице свим добитницима биће уручене на некој од манифестација у наредном периоду.