ОБИЉЕЖЕНА 28. ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 29/06/2020

ОБИЉЕЖЕНА 28. ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

У Градишци је данас, поводом обиљежавања 28. годишњице оснивања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Пјешадијске србобранске бригаде, служен парастос и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да Градишка има ту специфичност да заједно обиљежава годишњице оснивања двије бригаде, обзиром да је град у којем је настањена већина пријератног становништва Доњег Вакуфа – Србобрана.

Честитајући Дан оснивања Градишке и Србобранске бригаде, градоначелник Аџић је истакао да је обавеза свих грађана Градишке и Републике Српске да одају пошту и захвалност свима који су погинули за слободу.

Он је рекао да су Срби отворени за све који желе да живе са њима и заједно развијају Градишку и Републику Српску, али да имају обавезу да обиљежавају значајне датуме из своје ближе и даље прошлости, да би показали будућим нараштајима како се борило за опстанак и слободу српског народа на овим просторима.

Ратни командант „Градишке бригаде“, генерал Бошко Гвозден навео је да је бригада формирана 12. јуна 1992. године, те да је у току рата имала и више од 5.000 бораца.

Лака пјешадијска бригада Градишка учествовала је у „Пробоју коридора”, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске, и бранила је преко 40 километара сјеверне границе на Сави. У току ратних дејстава погинуло је 119, а рањено 347 бораца ове бригеде.

Ратни потпуковник 19. Пјешадијске србобранске бригаде Станко Пушкар навео је да је ова бригада формирана 26. марта 1992. године, са 282 борца, да би број бораца већ у јуну те године порастао на 4.800.

Бригада је бранила јужне границе Републике Српске. У току ратних дејстава погинуло је 328, а рањено 980 бораца ове бригаде.

Поводом обиљежавања 28. годишњице оснивања Градишке и Србобранске бригаде, вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су делегације бригада, Града Градишка, градске Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, 16. Крајишке моторизоване бригаде, Удружења ратних војних инвалида, Ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске – Градишка, те Градског одбора Савеза независних социјалдемократа.