МЗ СОВЈАК: ПУШТЕНИ НА УПОТРЕБУ ВОДОВОД И НОВОАСФАЛТИРАНЕ ДИОНИЦЕ

Post Date: 26/06/2020

МЗ СОВЈАК: ПУШТЕНИ НА УПОТРЕБУ ВОДОВОД И НОВОАСФАЛТИРАНЕ ДИОНИЦЕ

У Мјесној заједници Совјак данас су у употребу пуштени новоизграђени водовод и двије новосфалтиране дионице локалног пута, укупне вриједности инвестиција око 435.000 КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су Градска управа и градско комунално предузеће „Водовод“ за изградњу водоводне мреже у Совјаку, учешћем у „МЕГ“ пројекту, обезбиједили донацију од Европске комисије и УНДП-а од 285.000 КМ.

„Веома је важно да је и на тендеру за извођење радова најбољу понуду дао градишки „Водовод“, што је такође веома важно. Могу с поносом да кажем да имамо најуређеније водоводно комунално предузеће у региону, које је успјешно изградило секундарну водоводну мрежу дужине 15,1 километара и препумпну станицу, што ће омогућити прикључак за око 100 домаћинстава у овом крају“, рекао је градоначелник Аџић.

Он је нагласио да ће новоизграђени водовод и двије асфалтиране дионице пута, дужине 1.000 и 700 метара, омогућити мјештанима Совјака да уз много боље инфраструктурне услове остану на својим пољопривредним газдинствима.

Градоначелник је навео да је Градска управа у изградњу ове двије дионице пута уложила око 150.000 КМ.

„С поносом могу рећи да смо у ове четири године мандата, сваке године, била она изборна или не, радили на стварању бољих услова за грађане и привреднике Градишке, да омогућимо што боље услове живота у граду и руралним подручјима, као што је Мјесна заједница Совјак. Овдје имамо доста младих људи који желе да остану да живе на својим имањима, а наша обавеза је да им омогућимо инфраструктурне услове“, додао је градоначелник Аџић.

Директор Комуналног предузећа „Водовода“ а.д. Градишка Сандро Зеничанин рекао је да је Совјак био једина мјесна заједница у овом дјелу Поткозарја која није била обухваћена градском водоводном мрежом.

Он је навео да је радове на изградњи мреже изводило ово комунално предузеће и да су све успјешно завршили у року, без обзира што је локација далеко од водоизворишта и у трећој висинској зони.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Совјак Љубомир Солдат рекао је да водовод и нови пут много значе мјештанима, те захвалио Градској управи, градоначелнику Аџићу и предузећу „Водовод“.

„Мјештани су до сада имали проблеме да обезбједе довољне количине воде, а правог рјешења није било без изградње водовода. До сада је 60 домаћинстава потписало уговоре за прикључак на водовод, а надам се да ће их бити и више“, истакао је Солдат, и додао да су мјештани били обавезни да само плате трошкове прикључка који износи око 700 КМ.

Он је навео да је већина мјештана мањим дјелом учествовала у финансирању изградње наведених дионица пута, те нагалсио да су сада ријешена два горућа проблема у селу, које до сада није имало добру путну инфраструктуру.

Мјештанин Совјака Михајло Борјановић рекао је да је ово мјесто до сада било запостављено када је у питању изградња инфраструктуре, али да су сада створени много бољи услови за мјештане, те људе који живе у Градишци, другим градовима и иностранству и повремено долазе на своја сеоска имања.

Мјештанин Мирко Раца нагласио је да су са радошћу дочекали да исти дан пуштају у употребу водовод и новизграђени асфалтни пут, те захвалио свима који су то омогућили.