ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ И ЦВИЈЕЋЕ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 08/05/2020

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ И ЦВИЈЕЋЕ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Полагањем цвијећа и вијенаца на спомен обиљежја у централном спомен-парку у Градишци и на споменицима у Горњим Подградцима и Новој Тополи у Градишци  је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом,  9. мај.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је 9. маја побијеђен фашизам, али да су се Срби и након тог времена морали борити за слободу и опстанак на овим просторима.

„На жалост историја се понављала и у периоду од 1992. до 1995. године када смо опет морали да се боримо за своје право да живимо на својим огњиштима и да се развијамо и живимо онако како нама одговара“, рекао је градоначелник Аџић.

Предсједник Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Никола Крагуљ рекао је да 9.маја славимо побједу над фашизмом и подсјетио да је Градишка дочекала слободу са више од 16 500  жртава међу којима је 5 400 дјеце, док је у народноослободилачкој борби на подручју Градишке погинуо 2 081 борац.

„Наша је обавеза да се присјећамо жртава и да чувамо успомену на све свијетле тачке народноослободилачке борбе“, нагласио је Крагуљ и додао да су сви ратови у двадесетом вијеку на подручју Градишке били ослободилачки.

Вијенце и цвијеће положиле су делегације Градског одбора СУБНОР-а Градишка, Града Градишка као и делегације Градског одбора Савеза независних социјалдемократа, Демократског савеза и ДНС-а.