МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ ПОСЈЕТИО ФАРБИКУ НАМЈЕШТАЈА „ПРИМА ИСГ“ И КОМПАНИЈУ „ТИКТ МАНУФАКТУРА“

Post Date: 26/05/2020

МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ ПОСЈЕТИО ФАРБИКУ НАМЈЕШТАЈА „ПРИМА ИСГ“ И КОМПАНИЈУ „ТИКТ МАНУФАКТУРА“

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас у Градишци фабрику намјештаја „Прима ИСГ“ и компанију „Тикт мануфактура“ која се бави ЦНЦ производњом дијелова за познате европске купце, попут произвођача машина за различите индустријске гране, али и дијелове за спортске аутомобиле. Заједно са представницима министарства ова предузећа обишли су и  Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду у Градској управи Градишка Бранко Стојнић те начелник Службе градоначелника града Градишка Горан Суботић.

Министар Петричевић је рекао да су наставили са посјетама привредним субјектима односно прерађивачкој индустрији те да је циљ посјете упознавање са потешкоћама ових предузећа и проналазак рјешења од стране министарства.

„Искуства ових фирми и неколико претходних које смо посјетили, јесте била могућност пласмана производа када су биле затворене границе кроз онлајн продају, која је у значајној мјери обезбиједила њихов опстанак,“ истакао је Петричевић.

Он је додао да је овакав вид пословања порука и осталим предузећима те искорак у пословању компанијама које се баве извозом и које послују са земљама Европске уније.

Петричевић је навео да су фабрици намјештаја „Прима ИСГ“ исплаћене плате те припадајући порези и доприноси  за април  и додао да ће Влада Републике Српске наставити са активностима и мјерама, а  да  ће главни циљ бити очување радних мјеста и помоћ привреди.

„Испред нас је посткризни период и мјере  које Влада доноси су усмјерене на помоћ привредној ликвидности и покретању привредних активности кроз мала и средња предузећа“, нагласио је Петричевић.

Петричевић је рекао да ће од средстава Компензационог фонда моћи остварити могућност доласка до ликвидних средстава, те да ће се иста пласирати преко комерцијалних банака са мањим каматама док ће Влада Републике Српске бити гарант тим кредитима.

Он је навео да ће  фирме које су радиле за вријеме пандемије корона вируса уз отежане услове имати могућност остваривања права на помоћ те да ће та средства бити исплаћена послодавцима.

„Исплата средстава за такве фирме почеће сљедеће седмице. До 15. маја било је 17.150 привредних субјеката који су поднијели захтјев што обухвата број од 70.000 радника док је сам износ средстава 55 милиона  КМ“, појаснио је Петричевић.

Петричевић је закључио да се мјере настављају за мјесец мај те да ће се порези и доприноси исплатити оним дјелатностима  које су биле забрањене до 11. маја, док ће остале дјелатности којима није  био дозвољен рад у периоду од 11. маја  до краја маја имати уплаћену минималну плату и доприносе.

Директор фабрике намештаја „Прима ИСГ“ Горан Марчета рекао је да је ова фарбика у 2019. години остварила рекордне резулате у својој историји те да је остварен промет од преко 16 милиона еура, што представља 15% намјештаја који је извезен из БиХ.

Међутим Марчета је истакао да је на њихово пословање негативно утицала појава вируса корона због које је дошло до пада промета преко 80 %, али да се отварањем салона у Хрватској тај промет поново враћа у нормалну.

„Сва производња овог предузећа у БиХ одвија се у Градишци и Калесији, док се још шест производних погона налази у Хрватској. Читава групација има преко 2000 запосолених, док је у самој  Градишци запослено 375 радника“, истакао је Марчета и додао да у периоду појаве корона вируса није било отпуштања радника.

Марчета је истакао да су се  због затварања салона у Хрватској, окренули интернет продаји и захваљујући томе повећали продају те остварили одређене приходе.

Директор фирме „Тикт мануфактура“  Крешимир Бодрожић, рекао је  да су у овом периоду од појаве вируса корона пословали отежано и да су настојали наставити са радом те да је тржиште било стабилно и да нису отпуштали раднике.

Ова фирма запошљава 74 радника и није аплицирала за помоћ Владе Републике Српске.