ГРАДИШКА ДОБИЈА ТРИ КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ

Post Date: 07/05/2020

ГРАДИШКА ДОБИЈА ТРИ КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ

Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су данас у Градишци Споразум о регулисању међусобних односа и координисано дјеловање на активностима за реализацију три пројекта кружних раскрсница на подручју Градишке.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је рекао да је данас изузетно важан дан за Градишку јер је захваљујући Влади Републике Српске и Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“ потписан Споразум о изградњи три кружне раскрснице на простору Градишке од чега је једна на улазу у сам град на магистралном путу Градишка-Бањалука која је капитална инвестиција.

„Реализација тог пројекта и изградња кружне раскрснице свођењем садашњег надвожњака и тренутног „хаотичног стања“ на том простору отвориће Градишку и дати нови изглед самом граду и улазу у град, а с друге стране биће растерећена комуникација са граничног прелаза и обилазнице уз сам терминал, а исто тако направиће додатну везу са будућим кружним током обилазнице у Брестовчини“, појаснио је градоначелник и додао да ће то значајно растеретити саобраћај у граду.

Градоначелник је нагласио да су исто тако значајне инвестиције двије кружне расксрнице на простору мјесне заједнице Нова Топола.

„Сама раскрсница у Новој Тополи је годинама стратешки чеп на регионалном путу Србац, Нова Топола, Козарска Дубица и уређењем те раскрснице ће центар Нове Тополе добити другачији изглед што је у складу са усвојеним Регулационим планом уређења Нове Тополе“, навео је Аџић.

Он је истакао да ће трећа раскрсница бити на улазу у привредну Агроиндустријску зону Нова Топола која је једна од најуређенијих зона у региону гдје је тренутно у десет компанија запослено око 1 000 људи.

„Желим да се захвалим Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“ и директору Нешићу јер су издвојили значајна средства од преко 4 милиона конвертибилних марака чиме ће сам изглед Градишке бити значајно измјењен“, рекао је Аџић и додао да је обавеза Градске управе била да изради техничку документацију, изда грађевинску дозволу и ријеши имовинско-правне односе.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић је навео да је укупна вриједност пројеката 4,1 милион конвертибилних марака које ће Јавно предузеће издвојити из својих средстава.

„Наша обавеза осим извођења радова и избора најповољнијих понуђача је стручно-технички надзор. Град Градишка је доставио пројекат, сад радимо ревизију и надамо се да ћемо у наредних петнаест дана расписати јавни позив за избор најповољнијег понуђача и приступити радовима“, рекао је Нешић.

Он је рекао да је вриједност кружног тока на улазу у Градишку 2,7 милиона КМ, а два кружна тока на магистралном путу М.16 у Новој Тополи 680 000 КМ и 770 000 КМ.

„Након избора најповољнијег извођача ми ћемо приступити радовима и вјерујемо да ћемо то завршити прије зимске сезоне и на тај начин ћемо обезбједити несметано, брже и безбједније одвијање саобраћаја у Градишци“, нагласио је Нешић.

Он је навео да ће прво радити највећи кружни ток на улазу у град јер је најбитнији за саобраћај који се одвија кроз Градишку.

Нешић је подсјетио да је у току рехабилитација пута у Чатрњи  која ће бити настављена и даље у договору са Градском управом.