EKONOMSKE MJERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA GRADIŠKA

Post Date: 03/04/2020

EKONOMSKE MJERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA GRADIŠKA

Štab za vanredne situacije grada Gradiška da današnjoj sjednici, zbog epidemije virusa korona, usvojio je prijedlog ekonomskih mjera i preporuka.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su usvojene mjere namjenjene pravnim licima i preduzetnicima, obveznicima plaćanja naknade za zauzimanje javne površine, zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu grada, korisnicima usluga JPU“Lepa Radić“

„Sva pravna lica i preduzetnici koji plaćaju komunalnu taksu za postavljanje reklame imaće pravo na subvenciju od 100 odsto za mart, april i maj ove godine ukoliko je njihov rad u potpunosti obustavljen, a 50 odsto ukoliko je njihov rad ograničen“, rekao je Adžić i dodao da će obveznici plaćanja naknade za zauzimanje javne površine, kod kojih je djelatnost potpuno obustavljena, biti oslobođeni plaćanja naknade u 100 odsto za mart, april i maj ove godine, a 50 odsto za one kod kojih je djelatnost ograničena.

Adžić je rekao da će zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada, koji imaju ugovore pod posebnim uslovima biti oslobođeni plaćanja zakupa za mart, april i maj, a zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada koji su u komercijalnom zakupu kojima je rad u potpunosti obustavljen biće oslobođeni plaćanja u iznosu od 100 odsto, a oni kod kojih je djelatnost ograničena, 50 odsto za mart, april i maj.

Mjesečni iznos za vrtiće biće umanjen za 50 odsto za mart, a za sve naredne mjesece ukida se u 100 odsto iznosu do početka rada vrtića.

Adžić je istakao da se svim zaposlenima u gradskoj upravi, javnim preduzećima  i ustanovama čiji je osnivač grad Gradiška, osim zdravstvenih ustanova, a u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske preporučuje da iznos neto plate izdvoje u Fond solidarnosti i to način da funkcioneri izdvoje 20 odsto neto plate za mart, zaposleni čiji je iznos primanja preko 1000 KM, 10 odsto, a zaposleni čiji je iznos primanja do 1000 KM, 5 odsto neto plate za mart.

„Svim članovima u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, predstavnicima državnog kapitala u gradskim preduzećima i ustanovama predlažemo da iznos naknade za mjesec mart izdvoje u Fond solidarnosti“, rekao je Adžić i preporučio svim zakupodavcima čijim je zakupcima zabranjena ili ograničena djelatnost ili kod kojih je došlo do značajnog pada djelatnosti i prihoda da se u potpunosti ili većim dijelom odreknu prihoda, kako bi njihovi zakupci po završetku epidemije mogli da nastave sa radom.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije grada Gradiška donesena je odluka o formiranju gradskog karantina u Vrbaškoj.Gradonačelnik Adžić je pojasnio da će u Domu i Osnovnoj školi u Vrbaškoj biti smještena lica sa prebivalištem u Gradišci, a koja dolaze iz zemalja zahvaćenim korona virusom.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području grada Gradiška, Adžić je rekao da je na području Gradiške na korona virus trenutno pozitivno 10 lica, 9 lica se nalazi u Banjoj Luci dok je jedno lice smješteno u Bolnicu Gradiška.

„Trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 305 lica, dok je 470 lica izašlo iz kućne izolacije“, rekao je Adžić i naglasio da je obavljeno 1190 kontrola lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji, a izdato je 611 naloga o kućnoj izolaciji.

Zbog kršenja mjera kućne izolacije tri lica su smještena u karantinski smještaj na starom carinskom terminalu, dok je 57 lica prekršilo naredbu o policijskom času i protiv njih su podnesene krivične prijave.

Adžić je naglasio da u poslednja tri dana nije bilo slučajeva kršenja mjera  kućne izolacije i još jednom pozvao građane da poštuju sve propisane mjere.