ЕКОНОМСКЕ МЈЕРЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ГРАДИШКА

Post Date: 03/04/2020

ЕКОНОМСКЕ МЈЕРЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ГРАДИШКА

Штаб за ванредне ситуације града Градишка да данашњој сједници, због епидемије вируса корона, усвојио је приједлог економских мјера и препорука.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су усвојене мјере намјењене правним лицима и предузетницима, обвезницима плаћања накнаде за заузимање јавне површине, закупцима пословних простора у власништву града, корисницима услуга ЈПУ“Лепа Радић“

„Сва правна лица и предузетници који плаћају комуналну таксу за постављање рекламе имаће право на субвенцију од 100 одсто за март, април и мај ове године уколико је њихов рад у потпуности обустављен, а 50 одсто уколико је њихов рад ограничен“, рекао је Аџић и додао да ће обвезници плаћања накнаде за заузимање јавне површине, код којих је дјелатност потпуно обустављена, бити ослобођени плаћања накнаде у 100 одсто за март, април и мај ове године, а 50 одсто за оне код којих је дјелатност ограничена.

Аџић је рекао да ће закупци пословних простора у власништву града, који имају уговоре под посебним условима бити ослобођени плаћања закупа за март, април и мај, а закупци пословних простора у власништву града који су у комерцијалном закупу којима је рад у потпуности обустављен биће ослобођени плаћања у износу од 100 одсто, а они код којих је дјелатност ограничена, 50 одсто за март, април и мај.

Мјесечни износ за вртиће биће умањен за 50 одсто за март, а за све наредне мјесеце укида се у 100 одсто износу до почетка рада вртића.

Аџић је истакао да се свим запосленима у градској управи, јавним предузећима  и установама чији је оснивач град Градишка, осим здравствених установа, а у складу са Закључком Владе Републике Српске препоручује да износ нето плате издвоје у Фонд солидарности и то начин да функционери издвоје 20 одсто нето плате за март, запослени чији је износ примања преко 1000 КМ, 10 одсто, а запослени чији је износ примања до 1000 КМ, 5 одсто нето плате за март.

„Свим члановима у управним и надзорним одборима, одборима за ревизију, представницима државног капитала у градским предузећима и установама предлажемо да износ накнаде за мјесец март издвоје у Фонд солидарности“, рекао је Аџић и препоручио свим закуподавцима чијим је закупцима забрањена или ограничена дјелатност или код којих је дошло до значајног пада дјелатности и прихода да се у потпуности или већим дијелом одрекну прихода, како би њихови закупци по завршетку епидемије могли да наставе са радом.

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације града Градишка донесена је одлука о формирању градског карантина у Врбашкој.Градоначелник Аџић је појаснио да ће у Дому и Основној школи у Врбашкој бити смјештена лица са пребивалиштем у Градишци, а која долазе из земаља захваћеним корона вирусом.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју града Градишка, Аџић је рекао да је на подручју Градишке на корона вирус тренутно позитивно 10 лица, 9 лица се налази у Бањој Луци док је једно лице смјештено у Болницу Градишка.

„Тренутно се у кућној изолацији налази 305 лица, док је 470 лица изашло из кућне изолације“, рекао је Аџић и нагласио да је обављено 1190 контрола лица која се налазе у кућној изолацији, а издато је 611 налога о кућној изолацији.

Због кршења мјера кућне изолације три лица су смјештена у карантински смјештај на старом царинском терминалу, док је 57 лица прекршило наредбу о полицијском часу и против њих су поднесене кривичне пријаве.

Аџић је нагласио да у последња три дана није било случајева кршења мјера  кућне изолације и још једном позвао грађане да поштују све прописане мјере.