ЕВИДЕНТИРАНИ СВИ КОНТАКТИ ПРВЕ ЗАРАЖЕНЕ ОСОБЕ ВИРУСОМ КОРОНА У ГРАДИШЦИ

Post Date: 21/03/2020

ЕВИДЕНТИРАНИ СВИ КОНТАКТИ ПРВЕ ЗАРАЖЕНЕ ОСОБЕ ВИРУСОМ КОРОНА У ГРАДИШЦИ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је вечерас да је након првог регистрованог случаја инфекције вирусом корона у Градишци веома битно да се зна да зараза потиче из кластера из Бањалуке и да су дефинисани сви даљи контакти заражене особе.

“Евидетиране су све особе које су касније биле у контакту са зараженом особом, те предузете све мјере да сви они буду изоловани у кућном карантину”, рекао је Аџић, након ванредне сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је апеловао да грађани који су добили рјешење да буду у самоизолацији то и поштују, због њих самих, њихових породица и грађана Градишке и Републике Српске.

“Неопходна је њихова одговорност да издрже 14 дана у самоизолацији јер свако непоштовање самоизолације доводи до ширења заразе. Апелујем да ти људи поштују препоруке, да не бисмо овђе имали `италијански сценарио`, али ћемо и вршити ригорозне контроле путем комуналне полиције и градских инспектора. Подносићемо прекршајне и кривичне пријаве против оних који не буду поштовали рјешења о самоизолацији”, навео је Аџић.

Он је додао да је јeдан од закључака градског Штаба за ванредне ситуације био и да је потребно да комунална полиција и полиција пооштре контроле окупљања у граду, посебно да упозоре младе људе који се често у већим групама окупљају на “савском кеју”.

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић апеловала је да пацијенти, када долазе у Дом здравља или Болницу Градишка, не крију да ли су били у контакту са зараженим особама или са лицима која су у самоизолацији, како би сачували здравствене раднике од могуће заразе.

Она је истакла да појава заражене особе вирусом корона на подручју Градишке треба додатно да појача свијест о самозаштити и заштити људи око себе и потреби поштовања упутстава о самоизолацији.

Челићева је рекла да заражена особа сада нема симптома обољења, али да је раније имала температуру, те да је у кућној изолацији.

“Имамо потпуну евиденцију свих контаката те особе и они су сви под здравственим наџором, а екипе су већ обавиле и дезинфекцију просторија које те особе користе”, додала је Челићева.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац појаснила је да заражена особа потиче из кластера из бањалучког “Јова бара”, те да за сада на подручју Градишке нема локалне трансмисије.

“То значи да немамо ширење заразе на нашем поручју. Ријеч је о контактима контакта и све те особе су стављене у кућну изолацију, а ради се даље епидемиолошко истраживање”, нагласила је Тепавац и додала да је заражена особа запослена у Бањалуци и није стално настањена у Градишци.

Директор Болнице Градишке Рајко Додик рекао је да ће све заражене пацијенте из Градишке слати у Клинику за инфективне болести у УКЦ Републике Српске у Бањалука, док год тамо има капацитета, али да су за такве пацијенте припремили “плућни ођел”, у којем тренутно смјештају пацијенте који су били у кућној самоизолацији.

Начелник Ођељења за инспекције града Градишка Горан Сембер рекао је да су градски здравствени инспектори до сада издали 142 рјешења о кућној самоизолацији, али да је број лица у самоизолацији већи јер тај посао раде и републички инспектори на граничном прелазу.

“Контролисано је 70 лица, од којих су два прекршила рјешење о самоизолацији”, навео је Сембер.

Координарор Комуналне полиције града Градишка Тривун Јањетовић рекао је да ће против лица која су прекршила рјешење о смоизолацији, у сарадњи са Полицијском управом Градишка, бити покренут кривични поступак због “угрожавања живота и здравља људи”.

Јањетовић је рекао да ће комунална полиција и полиција заједно појачати активности на контроли возача камиона на царинском треминалу у Градишци јер је примијећено да се доста њих неконтролисано креће, без маски и рукавица, чиме угрожавају здравље шпедитера и службеника на царинском треминалу.

Он је позвао грађане да пријаве лица за која имају сазнања да не поштују рјешења о самоизолацији.