ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРС-а И ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 14/02/2020

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРС-а И ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Поводом обиљежавања Дана борачке организације и Дана бораца Републике Српске, данас је служен парастос и положени вијенци на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да треба одати пошту хиљадама бораца који су кренули на пут стварања Републике Српске у којој данас можемо достојанствено да живимо и развијамо се.

„Ових дана видимо колико је битно да се окупимо на значајне датуме, да будемо јединствени и да чувамо Републику Српску и могућност да се развијамо онако како желимо. Морамо да будемо јединствени да би сачували Републику Српску, јер је она гарант опстанка српског народа на овим просторима“, нагласио је градоначелник Аџић честитајући свим борцима Дан бораца Републике Српске. Он је додао да Градска управа настоји да у што већој мјери подржи борачку популацију и рад Градске борачке организације, наводећи да су издвајања из градског буџета за борачку популацију од 2016. до ове године повећана за 18 одсто.

„Успјели смо да завршимо споменик погинулим борцима, објавимо Монографију погинулих бораца Одбрамбено отаџбинског рата са подручја Градишке, а завршавамо и пројектно-техничку документацију за изградњу спомен собе која ће бити посвећена, не само борцима Одбрамбено-отаџбинског, него и Другог и Првог свејтског рата“, додао је градоначелник Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Милован Гагић поручио је да борци морају бити јединствени у борби за очување Републике Српске и настојањима да се обезбиједи бољи статус свим борачким категоријама.

У оквиру обиљежавања Дана БОРС-а и Дана бораца Републике Српске, у Културном центру Градишка представљена је књига „Ратовао сам“, чији је аутор ратни комадант 16. Крајишке моторизоване бригаде Владо Топић.

Топић је истакао да је писао о свом ратном путу и својим утисцима о ратним дешавањима, најтежим ратним операцијама, али и веселим моментима којих је такође било.

„Књига није завршена и требало би сада писати књигу на књигу. Нисам сигуран да се сада могу одважити да пишем о ономе што сад наши људи проживљавају у рату послије рата“, додао је Топић.

На свечаности у Културном центру представници Градске борачке организације додијелили су признања и захвалнице за допринос унапријеђењу статуса борачке популације.

Захвалницу је добио начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Градској управи Градишка Радомир Пјанић, који је истакао да захвалницу доживљава као доказ добре сарадње Градске борачке организације и  Одјељења на чијем је челу и путоказ за будућу сарадњу.

Захвалнице су додијељење и представницима јавних установа и предузећа које су у протеклом периоду подржале рад Борачке организације, те појединцима из мјесних борачких организација.