Информација о појави високопатогене инфлунце птица

Post Date: 14/02/2020

Информација о појави високопатогене инфлунце птица

У јануару и почетком фебруару 2020. године у земљама Европске уније, Пољској, Њемачкој, Мађарској, Чешкој, Словачкој и Румунији код домаће перади и дивљих птица је утврђена појава високопатогене инфлуенце птица  подтипа H5N8.

Инфлуенца птица или птичија грипа, ранијег назива Кокошја куга (lat.Pestis avium), је високо контагиозна вирусна болест птица узрокована  вирусом инфлуенце тип А.

Од вируса инфлуенце тип А осим птица могу да оболе домаће свиње и други сисари укључујући и људе.

На основу способности да изазову болест (патогености) код пријемљиве перади подјељени су у двије групе:

(а) вируси вископатогене инфлуенце птица узрокују врло тешку болест коју карактеризира генерализирана инфекција заражене перади и која може да има за посљедицу високу стопу смртности (до 100%) и

(б) вируси нископатогене инфленце птица узрокују благу, претежно дишну болест перади.

Инфлуенца птица се налази на листи заразних и паразитских болести Свјетске организације за здравље животиња (OIE), те се појава болести мора пријавити надлежном органу и сузбијати по закону.

Задња појава високопатогене инфлуенце птица на територији Републике Српске је била 2017. године.

Дивље птице, нарочито миграторне водене птице, врло су важни резервоари вируса инфлуенце А.

Важно је истакнути да оне ријетко показују клиничке знакове болести, а могу нормално да имају вирус инлуенце у респираторном и интестиналном тракту.

Примарни унос вируса инфлуенце у перадарске фарме највјероватније потиче од директног контакта са дивљим птицама или индиректног контакта преко контаминиране хране и воде, а може се пренијети и контаминираном обућом, стељом и другим носачима, предметима који се користе на фарми.

Извори вируса инфлуенце А су секрети респираторног тракта, фекалије и угинуле заражене птице. Фекалије садрже високу концентрацију вируса и контаминирају све са чиме дођу у контакт.

Високопатогени вируси у вањској средини могу остати инфективни дужи период посебно у вријеме ниских температура зрака.

С обзиром на појаву и ширење високопатогене инфлуенце птица у Европи, те опасности да се појави и у Босни и Херцеговини и Републици Српској подсјећамо власнике и држаоце перади да су дужни у складу са Законом о ветеринарству у Републици Српској предузети мјере за спрјечавање појаве и ширења заразних болести и зооноза, односно:

  • да обезбједе економска дворишта и објекта гдје бораве животиње од неконтролисаног уласка и изласка људи, животиња и возила,
  • да поставе и одржавају уређаје за дезинфекцију лица и возила која улазе у економско двориште и животињске настамбе и да се радницима и посјетиоцима обезбиједи заштитна одјећа и обућа,
  • да избјегавају храњење свиња са помијама,
  • да избјегавају држање животиња на отвореном,
  • да спрјечавају контакт дивљих и домаћих животиња,
  • да сваку промјену здравственог стања животиња и обавезно све угинуле животиње пријаве у овлаштену ветеринарску организацију.

Дужност ветеринара је да путем надлежне ветеринарске организације достави одговарајуће узорке на лабораторијске претраге ради потврде или искључења болести.

Такође, позивамо кориснике ловишта да пријаве нађене угинуле дивље птице ветеринару или ветеринарском инспектору.

У случају постављања сумње на инфлуенцу птица спроводе се мјере у складу са Правилником о мјерама за сузбијање и контролу инфлуенце птица („Службени гласник БиХ“, број 35/10) и са Дијагностичким приручником за инфлуенцу птица ( „Службени гласник БиХ“, број 74/10).

За више информација контактирајте свог ветеринара.