МИНИСТАР СПОЉНЕ ТРГОВИНЕ И ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА БиХ У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

Post Date: 10/02/2020

МИНИСТАР СПОЉНЕ ТРГОВИНЕ И ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА БиХ У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац, након састанка са градоначелником Градишке Зораном Аџићем, изразио је задовољство због опредјељења Града Градишка да привуче инвеститора који би отворио погон за прераду воћа и поврћа, јер је ово примарно пољопривредни крај и лидер у воћарској производњи са око 60 одсто укупне производње јабука у БиХ.
То је неопходно и на том питању ћемо наредних мјесеци радити заједно са Градском управом Градишка, јер би прерадом воћа и поврћа обезбиједили и један вид заштите домаће производње, прерађивачи би откупљивали производе од домаћих пољопривредника и своје производе пласирали на домаће и инострано тржиште”, рекао је Кошарац који је данас након састанка, заједно са градоначелником Зораном Аџићем посјетио нови Царински терминал.
Он је навео да се на подручју Градишке производи и око 20 милиона литара млијека годишње, што је значајно са аспекта намјера Министарства спољне трговине да позове инспекцијске органе Руске Федерације да дођу у БиХ и изврше анализу на домаћим фармама ради покретања извоза млијека и црвеног меса на руско тржиште.
Трећа тема о којој ме информисао градоначелник Аџић јесте да се три милиона килограма пилећег меса производе на 22 фарме у Градишци и да постоје потребе извоза тог меса у земље ЕУ. Нисам задовољан чињеницом да постоје само капацитети у Федерацији БиХ /ФБиХ/ који извозе пилеће месо у ЕУ. Постоје информације да су перадари у Српској достигли стандарде које захтијева европско тржиште и тражићу информације од надлежних институција како бисмо омогућили равномјеран извоз пилећег меса из Републике Српске и ФБиХ”, нагласио је Кошарац.
Он је додао да је са градоначелником Аџићем разговарао и о потреби да се у Градишци, као локалној заједници са повољним географским положајем на граници са ЕУ, покрене процедура отварања слободне економске зоне.
Ту постоје елементи који се морају усагласити са Управом за индиректно опорезивање БиХ и законом који дефинише слободне економске зоне. Радује ме чињеница да Градска управа и градоначелник по овом питању желе да сарађују са Пиротом, који је примјер добре праксе у тој области. Слободне економске зоне јесу у надлежности Министарства и ми ћемо у потпуности бити на услузи Градишци”, нагласио је Кошарац.
Он је током посјете Царинском терминалу у Градишци рекао да треба ојачати капацитете Граничне ветеринарске службе која је у саставу Канцеларије за ветеринарство БиХ, да би имала неопходне елементе као сви савремени гранични прелази у ЕУ.
Уложићемо напор да овај гранични прелаз још боље опремимо и у наредном периоду када се буде отварала прича о буџету за 2020. годину имаћемо интервенције када су у питању њихови буџетски захтјеви”, додао је Кошарац.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић је рекао да Градишка има најопремљенији гранични прелаз који сада има само функцију царињења робе, што је довело до растерећења саобраћаја у градској зони, али да су саобраћајним гужвама тренутно оптерећене мјесне заједнице Обрадовац, Крушкик и Чатрња.
Саобраћај ће потпуно бити растерећен завршетком новог моста на Сави и изградњом обилазнице, на чијој изградњи Градска управа интензивно ради са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, „Путевима Српске“ и „Аутопутевима”, навео је Аџић.
Он је истакао да је са Кошарцем разговарао о могућој сарадњи са Европском комисијом на унапређењу пољопривредне производње и како обезбиједити пласман пољопривредних производа.
Имамо охрабрење од министра да и Савјет министара жели да ради на рјешавању овог проблема, јер је за наше пољопривредне произвођаче пласман производа важнији од субвенција производње”, додао је Аџић.
Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је да је гранични прелаз у Градишци један од најопремљенијих у региону који на 1.100 метара квадратних има садржаје који задовољавају све услове да се живе животиње и производи животињског поријекла адекватно прегледају.
Имамо просторије за истовар по једне пошиљке живих животиња и смрзнуте робе. Морамо завршити и одређене додатне радове и надам се да ће то бити комплетирано у скорије вријеме”, додао је Калаба.