ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА “ВО ВИЈЕКИ, ВЈЕКОВ …”

Post Date: 28/01/2020

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА “ВО ВИЈЕКИ, ВЈЕКОВ …”

У Културном центру синоћ је одржана Светосавска академија под називом “Во вијеки, вјеков…”, на којој су трећи пут за редом додјељене награде најбољим просвјетним радницима са подручја града Градишка.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да се у Градишци већ традиционално одржава Светосавска академија у знак сјећања на лик и дјела Светог Саве као симбола исконске народне мудрости и саборности.

Он је рекао да је Свети Сава поставио темеље и оставио неизбрисив траг у свјетовној и духовној историји српског народа због чега је наша историјска дужност да у духу Светосавља чувамо нашу традицију, обичаје, наш народ и Републику Српску.

Градоначелник је истакао да је Савиндан, који се прославља и као школска слава, посебна прилика да се истакне улога просвјетних радника у образовању и развоју цјелокупног друштва.

„Градска управа жели да им захвали на њиховом труду и да их додатно мотивише да и даље изводе младе генерације на први пут и формирају их као зреле личности“, рекао је градоначелник.

Аутор Светосавске академије професорица Радана Вила Станишљевић истакла је да назив Академије говори да је Свети Сава био онај  који се богојавио и богочастио цијели свој живот, како би нас научио како да живимо и постојимо. “Он је створио народ који вечерас прати академију”, истакла је професорица Радана Вила Станишљевић.

За најбољег наставника разредне наставе изабрана је Олгица Тепић из Основне школе “Данило Борковић” Градишка, док је за најбољег наставника предметне наставе изабран Неђо Малић из Основне школе “Петар Кочић” Нова Топола.

Награду за најбољег наставника у одјељењу ученика са посебним васпитно –образовним  потребама добила је Душка Котур из Основне Школе “Васа Чубриловић” Градишка.

Најбољи наставник Основне музичке школе “Бранко Смиљанић” је Тања Ристић, док је награда за најбољег професора припала Радовану Марјановићу из Техничке школе Градишка.

Професор Радован Марјановић, који у “Техничкој школи” ради од 2002. године, каже да је ова награда велика част и признање али и плод великог рада са ученицима.

Он се захвалио својој породици на подршци у раду, колегама из школе који су га предложили и Градској управи и градоначелнику, који награђују најбоље просвјетне раднике.

У програму Академије учествовали су Градски мјешовити хор “Лира”, глумци Градског позоришта Градишка Драшко Видовић и Адмир Мешић, вокални солиста Теодора Чикић, пијанист Динко Благојевић, сопран Албина Смајловић и ученици градишких основних и средњих школа.

Светосавској академији, која је одржана у Културном центру Градишка, поред представника образовно-васпитних установа, присуствовали су представници Српске православне цркве, републичких и градских органа власти као и бројни грађани.