ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Post Date: 03/12/2019

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом у Културном центру Градишка организован је округли сто коме су присуствовали градоначелник Градишке Зоран Аџић са сарадницима и представници Координационог одбора инвалидних удружења града Градишка.

Представници удружења упознали су присутне са функционисањем удружења која представљају, укључујући и проблеме са којима се сусрећу.

Координациони одбор инвалидних удружења града Градишка додјелио је плакету градоначелнику Зорану Аџићу, као и захвалнице директорима јавних установа и предузећа које су помогле рад ових удружења.

Градоначелник Зоран Аџић рекао је да Градска управа брине о особама са инвалидитетом које су најосјетљивија категорија наших суграђана.

“Град Градишка је једна од ријетких локалних управа на простору Републике Српске која је сва удружења  и организације уврстила у градски  буџет и трудимо се да у складу са пројектованим средствима  помогнемо свим удружењима и олакшамо њихову ситуацију”, истакао је градоначелник и додао да Градска управа финансира и бројне активности ових удружења.

Градоначелник је навео да Градишка издваја један одсто градског буџета за ова удружења те да ако се гледају средства која се издвајају  путем Центра за социјални рад можемо видјети да су она доста већа.

Координациони одбор инвалидих удружења града Градишка додјелио је захвалнице Радио Градишци, Инфо+кабловској телевизији, Развојној агенцији  Градишка, Водоводу, Дому здравља и Апотеци.

Овом приликом додијељене су и дипломе за први ниво обуке у комуникацији са глувим лицима.

Секретар Међуопштинског удружења глувих и наглувих Градишка, Љубинка Радоњић Злојутро, истакла је да су дипломе додијељене полазницима 13 јавних установа са подручја града, те да је обуку успјешно завршило 28 полазника, који су, како каже, показали завидан ниво труда и знања.

Предсједник Градске организације слијепих и слабовидних Градишка Жељко Штрбац  рекао је да обиљежавање овог дана има велики значај за особе са инвалидитетом,  те да се  на овај начин подиже свијест грађана о проблемима ових особа.

“Циљ наше организације је да покушамо да побољшамо стање наших чланова кроз низ активности Координационог одбора инвалидних удуржења града Градишка”, истакао је Штрбац.

Предсједник Удружења ампутираца “УДАС” Градишка Саша Дејановић каже да је Градишка напредовала  у погледу уклањања  архитектонских баријера које су представљале велики проблем особама са инвалидитетом.

Овом догађају пристуствовали су и представници Удружења родитеља дјеце обољеле од аутизма “Дуга” Градишка који званично нису члан овог одбора.