„ЖИВОТ НИЈЕ ДИО АУТОМОБИЛА“

Post Date: 18/11/2019

„ЖИВОТ НИЈЕ ДИО АУТОМОБИЛА“

Показном вјежбом у пружању прве помоћи под слоганом „Живот није дио аутомобила“ Градска организација Црвеног крста Градишка обиљежила је данас Свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних несрећа.

Вјежби, која је одржана код Културног центра у Градишци, присуствовали су представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Града Градишка, Ауто-мото друштва Градишка, представници Полицијске управе Градишка, Професионалне ватрогасне јединице и Дома здравља Градишка.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић рекао је да је на путевима Српске у протеклој години  смртно страдало 130 лица.

„Ово је прилика да се запитамо сви да ли чинимо довољно да смањимо ове бројке. Када сједнемо у возило требамо имати у виду да је оно најсмртоносније оружје на свијету“, рекао је Радовић.

Секретар Ауто-мото друштва Градишка Дејан Шљивић рекао је да овакве манифестације  имају за циљ да развију свијест људи о важности спровођења превентивних мјера у саобраћају.

„Већина посла током читаве године Ауто-мото савеза и ауто-мото друштва је превентива. Покушавамо допријети до што већег броја грађана, посебно оних најмлађих који су најугроженији у саобраћају“, рекао је Шљивић.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Градишка Дејан Трифковић, рекао је да је показна вјежба саобраћајне несреће са посљедицама по лица имала за циљ да се скрене пажња свим учесницима у саобраћају  да саобраћајне несреће нису само статистички податак него да односе људске животе.

Волонтер Црвеног крста Кристијан Клинцов рекао је да управо пружање прве помоћи може бити пресудно за страдало лице.

„Желимо да приближимо људима важност правовремене реакције у пружању прве помоћи. Свједоци смо да људи у страху не знају како да реагују и то доноси људске губитке“, рекао је Клинцов.

У првих девет мјесеци 2019. године, на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 358 саобраћајних незгода у којим је 8 лица смртно страдало, 23 лица су задобила теже, а 105 лакше повреде.