У ОКУЧАНИМА ОБИЉЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА И СЛАВА ВИЈЕЋА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Post Date: 08/11/2019

У ОКУЧАНИМА ОБИЉЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА И СЛАВА ВИЈЕЋА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

У Окучанима је данас обиљежена храмовна слава – Митровдан и слава Вијећа српске националне мањине општине Окучани.

Свету литургију у храму Светог Димитрија у Окучанима предводио је епископ славонски Јован уз саслужење свештенства из ове епархије.Том приликом освештан је споменик српским жртвама рата 1991-1995. година.

Прослава је окупила велики број мјештана те представнике локалне  општине и жупанијског Вијећа српске националне мањине који су једини носиоци културних и друштвених активности Срба на овом подручју.

Предсједник Вијећа српске националне мањине Синиша Мартиновић, који је и замјеник начелника општине Окучани, рекао је да је окупљање поводом храмовне славе и Вијећа српске националне мањине постало традиционално.

Мартиновић је додао да у Окучанима живи 22,7 одсто Срба, али да их је раније у овој општини било око 90 одсто.

„Проблема има, не само у мањинској заједници, него и у већинском народу. Људи остају без посла, комплетне породице одлазе из Окучана и претежно остаје старије становништво,“ истакао је Мартиновић.

Он је рекао да у плану имају основати удружење које ће водити бригу о старијим лицима, финансијски им помагати и превозити до љекара.

Замјеница градоначелника Градишке  Драгана Илић рекла је да је велики значај међусобне сарадње српских националних мањина из Хрватске са представницима Града Градишка.

Она је истакла да је Градска управа помогла изградњу споменика српским жртвама 1991-1995. године,  те да је јако важно да се Срби окупљају и организују како би опстали на овом подручју.

Еписког славонски Јован Ћулибрк рекао је да је најважније што су се вјерници окупили у обновљеном храму Светог Димитрија који прославља својих педесет година.

Он је истакао да је овај храм срушен 1942. године након чега је обновљен и поново изграђен 1969.године, те да је данас освештан и споменик српским жртвама рата 1991-1995. године.

„У задњих пет година Окучани имају и свог свештеника којег није било од 1995. године и тачно након 20 година  дошао је  свештеник који окупља велики број људи за празнике“, додао је Ћулибрк.

Прослави Митровдана у Окучанима присуствовао је велики број вјерника из овог мјеста и гости из Градишке, Вуковара те околних мјеста.