ПОСТАВЉЕНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ТЕКСТИЛ, ГАРДЕРОБУ И ОБУЋУ

Post Date: 18/11/2019

ПОСТАВЉЕНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ТЕКСТИЛ, ГАРДЕРОБУ И ОБУЋУ

Уколико се грађани Градишке желе ријешити текстила, текстилне одјеће и обуће коју због похабаности више није могуће носити, или ако га желе рециклирати или поклонити, јер не желе да овакав отпад заврши у мијешаном комуналном отпаду сада имају могућност одлагања ове врсте отпада у контејнере за ову намјену.

Градска управа Градишка у сарадњи са К.П. ”Градска чистоћа” а.д. Градишка послове збрињавања градског комуналног отпада врши већ дужи низ година, одвозом отпада на регионалну санитарну депонију у Рамићима. Послове рециклаже и поновне употребе отпада К.П. ”Градска чистоћа” врши за неколико категорија отпада, у којој није категорија текстила односно одјеће и обуће.

Могућности прикупљања и рециклирања ове врсте отпада омогућена је сарадњом Градске управе са УГ ”Мозаик пријатељства” из Бањалуке, гдје се грађанима Градишке даје могућност да се на еколошки освјештен начин ријеше текстилног и гаредеробног отпада, те тако и учине добро дјело.

УГ ”Мозаик пријатељства” из Бањалуке постоји од 2005. године и бави се хуманитарним радом. У протеклим годинама радили су на већем бројем хуманитарних пројеката, а сакупљањем, сортирањем и рециклирањем текстилног отпада и његовим пласирањем на тржиште јефтиних текситлних производа, остварују профит организацији који се даље користи за финансирање јавне кухиње ”Оброк љубави” намјењен угроженим лицима. Тачније, након што се одјећа која се може носити додјели корисницима из социјално угрожених категорија становништва, остатак текстилног отпада се користи за производњу индустријских крпица које се балирају и пласирају на тржиште машинске индустрије.

По ставовима ове организације, барем 50% текстилног отпада је отпад погодан за рециклирање и има широке могућности поновне примјене. Као и друге врсте отпада и текстил заузима простор на нашим депонијама, те својим разлагањем доводи до повећања гасова стаклене баште, што је проблем који је Градска управа Градишка препознала и прихватила са жељом да на подручју града буде ријешен.