ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ТРГА ПОСВЕЋЕНОГ ПОРОДИЦИ ЧУБРИЛОВИЋ

Post Date: 07/10/2019

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ТРГА ПОСВЕЋЕНОГ ПОРОДИЦИ ЧУБРИЛОВИЋ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић обишао је данас грађевинске радове на изградњи прве фазе будућег трга у центру града који ће бити посвећен чувеној градишкој породици Чубриловић.

Градоначелник је рекао да је породица Чубриловић једна од најзначајнијих породица у српској историји и да се уређењем трга Градишци настоји вратити стари сјај јер је Градишка у периоду између два свјетска рата имала пет градских тргова и носила назив „Мали Београд“.

„Тренутно немамо ниједан трг и Градска управа је донијела одлуку да се заједно са пројектантским кућама и извођачима који су прошли на тендеру започне један од тргова на простору града Градишка“, рекао је градоначелник Аџић и додао да је у протекле двије и по године улагано у инфраструктуру у руралном дијелу како би људи остали да живе на том подручју.

Он је истакао да је Градска управа израдила низ пројектних рјешења и осам пројеката кружних токова с циљем стратешког и системског развоја на подручју града.

„Ових дана започели смо и “Smart city” студију урбане мобилности. Са Факултетом техничких наука, департман за саобраћај, Нови Сад ради се студија развоја саобраћајница у градском и приградском простору и желимо да израдимо стратешки документ за израду регулационих планова на подручју града Градишке“, рекао је Аџић.

Он је навео да Градишка има проблем са паркинзима, зеленим површинама, шеталиштима, тротоарима, бициклистичким стазама и да је важно да се направи стратегија развоја урбане мобилности коју би користили у оквиру годишњих акционих планова, како би Градишка постала средњоевропски град препознатљив у читавом региону.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић, рекао је да је изградња трга оживљавање сјећања на најзнаменитију породицу Градишке која је оставила велики траг.

„На овај начин желимо да се одужимо и вратимо допринос. Пројекат такође обухвата и монографију и изложбу гдје ће први пут бити презентована оригинална документа породице Чубриловић, као и рад на документарно-играном филму који ће на атрактивнији начин описати значај ове и других грађанских породица Градишке: Суботића, Малића“, навео је Вујиновић.

Он је рекао да будућу статуу Вељка Чубриловића ради снаја унуке Вељка Чубриловића, Вида Станисавац Вујчић која је доктор вајарства.

Према његовим ријечима статуа је у припреми и биће постављена сљедеће године.

Финансијска вриједност прве фазе пројекта је 158.000 КМ. Будући трг посвећен породици Чубриловић ради се у центру града, код такозване Црвене зграде у чијој се близини некад налазила кућа ове породице.