ГРАНТ ОД 14 МИЛИОНА ЕВРА ДОКАЗ ДА ЈЕ ГРАДИШКА ПРЕПОЗНАТА ОД СТРАНЕ МЕЂУНАРОДНИХ ДОНАТОРА

Post Date: 16/10/2019

ГРАНТ ОД 14 МИЛИОНА ЕВРА ДОКАЗ ДА ЈЕ ГРАДИШКА ПРЕПОЗНАТА ОД СТРАНЕ МЕЂУНАРОДНИХ ДОНАТОРА

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је јучерашње потписивање уговора о додјели међународног гранта од 14 милиона евра за изградњу канализације и градског пречистача доказ да је Град Градишка препознат од стране међународних донатора као озбиљна локална управа која жели да ради у корист својих  грађана и привредника.

„Чињеница да је Њемачка развојна банка /KfW/ први пут некоме дала чисти грант, без обавезе кредитног задужења, довољно говори какво мишљење међународни донатори имају о локалној управи у Градишци. Трудили смо се у претходном периоду да мјењамо начин рада, а наше учешће у УНДП-овом пројекту МЕГ је била одскочна даска, гдје смо 2016. године били седамнаеста од 18 локалних заједница учесница у пројекту, а сада смо први на тој ранг листи“, истакао је градоначелник Аџић, на данашњој конференцији за новинаре у Градишци.

Градоначелник је нагласио да је Градска управа Градишка увела једношалтерско пословање, да инвеститори за седам дана могу да добију локацијске услове за грађење, за пет дана грађевинску дозволу и петнаест дана употребну дозволу.

„Градска управа има БФЦ стандард, као локална управа са повољним пословним окружењем, а од прошле године снижене су таксе и административне накнаде за привреднике, гдје се одричемо око 200.000 КМ годишњих буџетских прихода и остављамо их у привредном сектору“, навео је Аџић.

Градоначелник је подсјетио да је јуче у Сарајеву потписан уговор између Града Градишка, Владе Републике Српске, Савјета министара БиХ и Њемачке развојне банке /KfW/, на основу кога је Швицарски Државни Секретаријат за економске послове /SECO/ додјелиo грант од 3,8 милиона евра, а Њемачка развојна банка /KfW/ 10,26 милиона евра за пројекте реконструкције и доградње постојећих 27 километара примарне канализационе мреже, те изградњу око 30 километара секундарне канализационе мреже и главног градског пречистача у Градишци.

Аџић је истакао да реализација ових пројеката у првом реду има за циљ заштиту водоизворишта у Жеравици, те да обезбиједи квалитетан систем одводње и пречишћавања оборинских и фекалних вода на простору града и приградских насеља.

Он каже да су пред Градском управом Градишка нови изазови, јер мора да покаже да може да реализује тако велике пројекте.

„Већ смо предузели одређене кораке и паралелно спремали тим за реализацију пројеката, гдје смо ангажовали младе и стручне људе који су прошли низ обука“, додао је Аџић.

Он је рекао да је Њемачка развојна банка /KfW/ завршила тендерску процедуру избора имплементацијског консултанта, са којим очекује да ће већ од наредног прољећа започети припрему тендерске документације за даљу реализацију пројекта.

„У наредне четири године Градишка ће бити велико градилиште, а након тога прва локална заједница у Републици Српској и БиХ која ће имати потпуно ријешен проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода на подручју града и приградских насеља“, навео је Аџић.

Он је нагласио да ће Градска управа и даље водити проактивну политику према међународним донаторима и развојним агенцијама земаља чланица ЕУ, подсјетивши да је недавно добијен и грант од Чешке развојне агенције за изградњу водовода према Мјесној заједници Орахова.

„Наставићемо и даље да радимо са УНДП-ом и дугим међународним организацијама, свјесни да само ако радимо системска рјешења можемо да добијемо подршку за наше пројекте. Међународни донатори не желе да дају средства за пројекте који ће бити мртви након реализације, него за оне који ће бити самоодрживи и ми радимо у том правцу“, додао је Аџић.

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ у техничком мандату Вјекослав Беванда, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су јуче у Сарајеву са пројектним менаџером Њемачке развојне банке Штефаном Рабеом два уговора о гранту за пројекте у Градишци, вриједне око 14 милиона евра.