GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE U AGROZONI U NOVOJ TOPOLI

Post Date: 09/10/2019

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE U AGROZONI U NOVOJ TOPOLI

Danas je gradonačelnik Zoran Adžić obišao infrastrukturne radove u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli i tom prilikom istakao da je želja gradske uprave da privredna zona u Novoj Topoli bude jedna od reprezentativnih privrednih zona, ne samo na području Gradiške, već i u čitavoj Republici Srpskoj i BiH.

Gradonačelnik je naveo da su u protekle dvije i po godine uložena značajna sredstva u uređenje prostora Agrozone gdje domaći i inostrani partneri mogu da realizuju svoje projekte s ciljem razvijanja privrede grada Gradiške i otvaranja novih radnih mjesta.

On je podsjetio da su značajna sredstva izdvojena iz gradskog budžeta, uz donatorska sredstva međunarodnih organizacija i UNDP-a koji je prepoznao potencijal privredne zone u Novoj Topoli i obezbjedio oko 1.2 miliona KM za izgradnju oborinske kanalizacije na prostoru zone.

„Isto tako je USAID prepoznao značaj  Agrozone i obezbjedio grant sredstva za prečišćavanje i odvodnju oborinske i kanalizacione vode koji sistemski može da pokriva čitav prostor Nove Topole i okolnih mjesnih zajednica“, rekao je Adžić i naveo da su značajna sredstva uložena u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije i u izgradnju putne infrastrukture.

Adžić je naglasio da su u toku intenzivni radovi na pripremanju saobraćajnica koje će u prvoj fazi biti asfaltirane slojem od 9 cm nakon čega je predviđeno završno asfaltiranje i postavljanje trotoara.

„Cilj nam je da to bude privredna zona gdje će biti otvoren prostor za sve parcele i investitore koji su zainteresovani  da ulažu na ovom prostoru“, naveo je Adžić i naglasio da je u Agrozonu do sada ukupno uloženo oko 4,5 miliona KM.

On je podsjetio da su potpisali ugovor sa izvođačem infrastukturnih radova vrijednosti 5,5 miliona KM, od čega će ove godine biti aktivirano oko 2 970 000 KM za završetak kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije i izgradnju saobraćajnica.

Adžić je istakao da će prema tome do kraja godine biti uloženo oko 6 000 000 KM na prostoru Agrozone, dok će iduće godine biti uložena preostala 2 500 000 KM za završetak asfaltiranja saobraćajnica.

„Građevinski objekti se rade, a to je u velikoj mjeri i zahvaljujući radu Administrativne službe Grada Gradiška koja je jedna od rijetkih u BiH koja može u roku od sedam dana da izda lokacijske uslove, za pet dana građevinsku, a za 15 dana upotrebnu dozvolu“, rekao je Adžić i dodao da je u Agrozoni u Novoj Topoli trenutno zaposleno oko 500 radnika, da se do kraja godine očekuje zapošljavanje 800 radnika, a do prve polovine iduće godine više od 1 000 zaposlenih.

Govoreći o potrebama privrede Adžić je istakao da je strateška investicija u Agrozoni dolazak kompanije koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda što bi bilo od velikog značaja za čitavo Lijevče polje i Potkozarje.

Šef gradilišta u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola Željko Koljančić rekao je da je u završnoj fazi nekoliko infrastrukturnih projekata u vezi radova na kanalizaciji.

„Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Nasipamo saobraćajnice i pripremamo za asfalt. Jedan projekat u vezi oborinske kanalizacije će biti završen do kraja oktobra, dok će ostali radovi biti nastavljeni i naredne godine“, naveo je Koljančić.