Пашалић: Градишки пољопривредници за пет година добили више од 50 милиона КМ подстицаја

Post Date: 10/09/2019

Пашалић: Градишки пољопривредници за пет година добили више од 50 милиона КМ подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас, након разговора са градоначелником Градишке Зораном Аџићем, да су у последњих пет година градишки пољопривредници путем подстицаја Владе Републике Српске и ресорног министарства добили више од 50 милиона КМ.

Пашалић је истакао да се у Градишци реализују веома важни пројекти из области пољопривреде, водопривреде и шумарства, те да је са градоначелником Аџићем разговарао о  планираним пројектима наводњавања пољопривредних површина и ријешавању проблема са закупом земљишта.

„Због килматских промјена много више проблема ће нам причињавати недостатак падавина, него вишак, због чега се морамо прилагођавати будућем времену“, рекао је министар Пашалић.

Он је истакао да је Градишка преопознатљива по равничарском подручју гдје је заступљенија ратарска и повртарска производња и брдским предјелима са развијеним воћарством.

„Градишка има највеће површине под воћњацима у Републици Српској, од којих половину чине засади јабуке. Министарство ће свакако и у наредном периоду помагати локалној заједници и произвођачима да та производња буде још успјешнија“, нагласио је Пашалић.

Он је рекао да је Влада Републике Српске на последњој сједници усвојила информацију о новом пројекту са Свјетском банком који је везан за изградњу акумулација и система за наводњавање за воћаре у Поткозарју и канал Осорина-Борна, чиме би био ријешен проблем наводњавања више од 15 хектара замљишта у Лијевчу пољу на подручју Градишке и Лакташа.

Градоначелник Аџић је рекао да ће веома брзо бити омогућено расписивање конкурса за додјелу у закуп пољопривредног замљишта на подручју Градишке, те да ће градишки пољопривредници напокон имати могућност да обезбједе довољне површине земљишта.

Он је изразио задовољство због намјере ресорног министарства да уложи средства у реконструкцију система за наводњавање у Лијевчу пољу, који је некада био у функцији у оквиру предузећа „Ратарство“ а требао би да буде додјељен на управљање „Водама Српске“.

„Веома је битан и пројекат наводњавања воћњака у Поткозарју, прије свега из праваца Турјака, Подградаца, Бистрице и Гашнице“, истакао је Аџић.

Он је нагласио да Пашалић и Министарство на чијем је челу предано раде на даљем развоју пољопривреде и препознају ургентне тачке у овој области, те истакао да је потребно стварати додатне услове за пласман пољопривредних производа, што је и највећи проблем пољопривредника.

„Разговарали смо и о могућностима улагања додатних средстава за изградњу инфрастуктуре у Агро-индустријској зони у Новој Тополи, гдје постоји потреба проналаска инвеститора који би у овој зони изградио погон за откуп и прераду пољопривредних производа“, додао је Аџић.

Минстар Пашалић је данас, током посјете Градишци, обишао и воћњаке Николе Вукелића у Јабланици и Младена Мајданца у Турјаку.