ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Post Date: 13/09/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Поводом Дана несталих и погинулих бораца, у Градишци је данас код Централног спомен-обиљежја служен парастос и положени вијенци  за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске. Вијенце на спомен – обиљежје  положили су градоначелник и предсједник Градске управе града те представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Градишке, Зоран Аџић рекао је да  се данашњим обиљежавањем сјећамо на 613 погинулих бораца и 13 несталих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата који су своје животе уложили у темеље Републике Српске у којој ми данас живимо.

“Наша морална обавеза је да се окупимо на овом мјесту и поклонимо њиховој жртви али да са друге стране градимо и јачамо Републику Српску ”, истакао је Аџић.

Аџић је додао да Градска управа има обавезу да помаже  борачкој популацији  те да се за њихове потребе из буџета  издваја  438.000 марака по разним основама као и да је Градишка једна од ријетких локалних управа која је све организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата уврстила у буџетско финансирање.

Предсједник  Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Драгица Матковић рекла је да је 15. септембар изабран за обиљежавање дана несталих  због тога што је на тај дан нестало највише бораца.

Матковићева је истакла да је  на нивоу Републике Српске 1.662 несталих лица која још увијек нису пронађена док је 1995. године овај број износио 5518.

Она је додала да ће се централно обиљежавање одржати у Бања Луци у недјељу, гдје ће бити положени вијенци на свим спомен- костурницама.