Obavještenje o sprovođenju pojačanih kontrolnih mjera držanja, kretanja i prometa svinja

Post Date: 13/09/2019

Obavještenje o sprovođenju pojačanih kontrolnih mjera držanja, kretanja i prometa svinja

GRADSKA UPRAVA GRADA GRADIŠKA

VETERINARSKA INSPEKCIJA

Obavještenje o sprovođenju pojačanih kontrolnih mjera držanja,

kretanja i prometa svinja

Veterinarski inspektori Gradske uprave Gradiška će u narednom periodu, u sklopu nadzora nad sprovođenjem mjera utvrđenih u Naredbi o mjerama za sprečavanje pojave i rano otkrivanje unosa virusa afričke kuge svinja, obavljati kontrole u objektima i mjestima gdje se uzgajaju, drže i prometuju svinje, odnosno:

–   stočnim pijacama i svim drugim mjestima gdje se dopremaju i prodaju svinje

–   na poljoprivrednim gazdinstvima

Akcenat  u kontrolama na stočim pijacama će se staviti na obilježavanje svinja i propisanu veterinarsku dokumentaciju (uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja koja prati svinje u prometu).

Svinje na gazdinstvu moraju biti obilježene ušnim markicama i vakcinisane protiv klasične kuge svinja. U promet se mogu upućivati samo svinje koje su vakcinisane protiv klasične kuge svinja najmanje sedam dana prije stavljanja u promet, a gazdinstvo sa kojeg potiču mora biti slobodno od zaraznih bolesti svinja.

Svinje u prometu mora da prati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja, a pošiljke svinja koje se dopremaju sa područja drugih opština i gradova pored uvjerenja mora da prati i potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke u prometu, koje izdaje nadležna veterinarska organizacija ili veterinarski inspektor.

Na stočnim pijacama i svim drugim mjestima na koja se dopremaju i prodaju svinje  obavljaće se pojačane kontrole kretanja i prometa svinja u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Gradiška.

Za utvrđene prekršaje kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice i preduzetnik novčanom kaznom u visini od 1.000 do 3.000 KM, a fizičko lice novčanom kaznom u visini od 500 do 1.500 KM.

Za više informacija možete se obratiti veterinarskoj inspekciji  Gradske uprave Gradiška i svom veterinaru.