Обавјештење о спровођењу појачаних контролних мјера држања, кретања и промета свиња

Post Date: 13/09/2019

Обавјештење о спровођењу појачаних контролних мјера држања, кретања и промета свиња

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА ГРАДИШКА

ВЕТЕРИНАРСКА ИНСПЕКЦИЈА

Обавјештење о спровођењу појачаних контролних мјера држања,

кретања и промета свиња

Ветеринарски инспектори Градске управе Градишка ће у наредном периоду, у склопу надзора над спровођењем мјера утврђених у Наредби о мјерама за спречавање појаве и рано откривање уноса вируса афричке куге свиња, обављати контроле у објектима и мјестима гдје се узгајају, држе и прометују свиње, односно:

–   сточним пијацама и свим другим мјестима гдје се допремају и продају свиње

–   на пољопривредним газдинствима

Акценат  у контролама на сточим пијацама ће се ставити на обиљежавање свиња и прописану ветеринарску документацију (увјерење о здравственом стању животиња која прати свиње у промету).

Свиње на газдинству морају бити обиљежене ушним маркицама и вакцинисане против класичне куге свиња. У промет се могу упућивати само свиње које су вакцинисане против класичне куге свиња најмање седам дана прије стављања у промет, а газдинство са којег потичу мора бити слободно од заразних болести свиња.

Свиње у промету мора да прати увјерење о здравственом стању животиња, а пошиљке свиња које се допремају са подручја других општина и градова поред увјерења мора да прати и потврда о здравственом стању пошиљке у промету, које издаје надлежна ветеринарска организација или ветеринарски инспектор.

На сточним пијацама и свим другим мјестима на која се допремају и продају свиње  обављаће се појачане контроле кретања и промета свиња у сарадњи са полицијским службеницима Полицијске управе Градишка.

За утврђене прекршаје казниће се привредно друштво или друго правно лице и предузетник новчаном казном у висини од 1.000 до 3.000 КМ, а физичко лице новчаном казном у висини од 500 до 1.500 КМ.

За више информација можете се обратити ветеринарској инспекцији  Градске управе Градишка и свом ветеринару.