„ДАНИ ВОЋА – ПОТКОЗАРЈЕ  2019“

Post Date: 13/09/2019

„ДАНИ ВОЋА – ПОТКОЗАРЈЕ  2019“

Традиционална изложба воћа 14. „Дани воћа – Поткозарје 2019“ отворена је данас у Горњим Подградцима.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић отврајући изложбу је рекао да је ријеч о значајној манифестацији за Градишку, да је Градишка постала бренд за воћарску производњу и истакао да од укупне воћарске производње Републике Српске, 40 одсто је у Градишци.

„Потребно је формирати воћарске задруге на подручју Градишке, тако би воћари удружени могли иступати на свим тржиштима као што су тржиште Европске уније и тржиште Русије која представљају значајна тржишта за ову производњу“, додао је Аџић.

Аџић је подсјетио да су воћари са подручја Градишке у задње три године претрпјели штете од елементарних непогода које према процјенама износе око 35 милиона марака.

“Због тога воћари би требали размишљати у правцу осигурања своје производње код осигуравајућих друштава”, рекао је Аџић и додао да је Градска управа спремна да компанији која би се бавила прерадом воћа и поврћа додијели земљиште у Агро- идустријској зони Нова Топола.

Директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, Саво Минић, истакао је да је ово једна од најуспјешних манифестација у Републици Српској и додао да је Градишка друга по исплати подстицајних средстава у Републици Српској у износу од преко 12 милиона марака.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Горњи Подградци, Звјездан Панић, рекао је да су Дани воћа Поткозарје 2019. окупили око 100 излагача воћа из свих крајева  и додао да су воћари из Подградачког краја ове године, због неповољних временских услова имали лошији принос.

Произвођач воћа из Церовљана, Мирко Пјанић који се бави воћарством, првенствено производоњом јабуке и крушке рекао је да је ова година поприлично добра што се тиче рода и додао би цијена откупа могла да буде боља него прошле године.

Манифестација Дани воћа „Поткозарје 2019“ организована је у склопу „Градишке јесени 2019“.