ВЛАДИКА ЈЕФРЕМ ОСВЕШТАО ЦРКВУ-БРВНАРУ У ГАЈУ

Post Date: 12/08/2019

ВЛАДИКА ЈЕФРЕМ ОСВЕШТАО ЦРКВУ-БРВНАРУ У ГАЈУ

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника Српске православне цркве – градишког архијерејског намјесништва, освештао је у суботу, 10. августа, новоизграђену цркву-брвнару Светог пророка Илије у засеоку Гај у Мјесној заједници Машићи.

Изградњу храма је финансирао мјештанин овог села Стево Стојнић и његова породица, којег је владика Јефрем прогласио храмовним кумом и уручио му кључеве храма.

Стојнић је рекао да је заједно са другим мјештанима три године градио цркву, наводећи да су дан њеног освештања сви жељно ишчекивали.

“2017. године изграђен је темељ цркве, 2018. освештано звоно, а ове смо дочекали и овај свечани дан. Урађено је много и на уређењу црквеног дворишта и мјесног гробља, а до сљедећег Илиндана планирана је и изградња надстрешнице код цркве, која ће такође бити од дрвета и моћи да прими до 100 људи”, истакао је Стојнић.

Он је навео да је од младости желио да изгради цркву у свом селу, те да су он и његова породица финансирали комплетну изградњу цркве, која је сва од храстовог дрвета.

“Власник грађевинског предузећа “Нискоградња” из Лакташа Љубо Ћубић помогао је да се асфалтира двориште цркве, а Градска управа и градоначелник Градишке Зоран Аџић помогли су да се асфалтира пут, доведе вода  и струја до цркве”, додао је Стојнић.

Машићки парох, протонамјесник Петар Јовановић рекао је да је освештање цркве посебан дана за све мјештане засеока Гај, који су имали жељу да у свом селу имају свети храм.

Он је навео да засеок Гај има око 50 домаћинстава, али да вјерује да ће овој цркви долазити и мјештани цијелих Машића и сусједних села.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је до прије три године засеок Гај био готово заборављен, али да је великом вољом и жељом мјештана и појединаца, као што је Стево Стојнић, омогућено да овај засеок и његова црква буду мјесто гдје ће се народ окупљати.

Аџић је навео да је Градска управа асфалтирала пут у овом мјесту, на начин да је кроз Гај изграђен пут који спаја регионални пут Душаново-Турјак и магистрални пут Нова Топола – Козарска Дубица, у циљу да се обезбједе услови да мјештани остају да живе у овом селу.

Након освештања храма, владика Јефрем служио је Свету литургију.