НА БОКОВИМА ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Post Date: 08/08/2019

НА БОКОВИМА ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Код спомен-комплекса у Бок Јанковцу данас је служен парастос и положени вијенци поводом обиљежавања 27. годишњице одбране Градишке од агресије јединица хрватске војске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да страдање 16 српских бораца прије 27 година у Бок Јанковцу и Градишци треба посматрати као континуитет страдања Срба кроз историју, обзиром да је деценијама прије тога народ овог краја такође био жртва усташког терора и свих недаћа накод тога, док се обнављао живот на овим просторима.

Она је нагласила да Република Српска, након страдања у посљедњем рату, није имала онакав развојни пут као нека друга европска друштва.

“Поред тога што смо морали да улажемо све могуће напоре да оспособимо наше институције, ојачамо наше финансије, да градимо, обнављамо што је порушено и враћамо повјерење људи да се овдје може живјети, имали смо сталне и тешке политичке битке у одбрани Републике, њених институција, капацитета и уставне надлежности. Наш развојни пут је и био другачији јер су веома често непријатељи из претходних ратова оружје само замјенили политичком мржњом и наставили да атакују на Републику Српску и њену снагу”, изјавила је предсједница Цвијановић.

Предсједница је поручила да је Република Српска јака и да ће сваког дана бити све јача, да жели да живи у миру, сарадњи и добрим односима и толеранцији са свима који је окружују, али исто тако да жели да настави да гради све оно што је важно за идентитет српског народа и све грађане.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је опредјељење и обавеза градских власти да обиљежава значајне датуме из своје историје.

Градоначелник је истакао да се прије 27 година догодила важна битка за одбрану Градишке, али и Републике Српске, с обзиром да је тада спријечен продор јаких оружаних снага из Хрватске.

“Захваљујући храбрим борцима одбрањена је Градишка, а 16 хероја уградило је своје животе у темеље Републике Српске. Наша је обавеза да њихову жртву не заборавимо и даље развијамо Градишку и Републику Српску”, нагласио је градоначелник Аџић.

Ратни комадант другог батаљона Градишке бригаде Миодраг Кевић, који је командовао операцијом одбране Градишке и тада био рањен, рекао је да су снажне непријатељске снаге са хрватске стране примјећене у вечерњим часовима 7. августа 1992. додине, да би сутрадан у рано јутро почела пресудна битка. Додао је да је у 15 часова пјешадијским снагама очишћен комплетан простор долином ријеке Саве, уз страховите губитке.

Он је истакао да су сви непријетељски војници били веома добро опремљени, те да је битка за одбрану Градишке умногоме каналисала даљи ток Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације Градишка Милован Гагић навео је да је од изузетног значаја што се 27 година даје помен херојима одбране Градишке, те да би ово обиљежавање требало да буде од републичког значаја.

Предсједник Мјесне борачке организације Бок Јанковац Зоран Трњанин рекао је да и у наредним годинама народ мора у што већем броју да долази на обиљежавање годишњице одбране Градишке, како би се сјећање на овај догађај преносило са кољена на кољено.

Вијенце на спомен-обиљежја у Бок Јанковцу су положили су чланови породица погинулих бораца, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник и предсједник Скупштине града Градишка Зоран Аџић и Миленко Павловић, делегације организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Градишке бригаде, 16. крајишке и 19. србобранске бригаде, те представници политичких организација.

Парастос погинулим борцима служили су високо пречасни и часни оци Српске православне цркве.