ДОДЈЕЛА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА 20 ПРЕДУЗЕТНИКА

Post Date: 22/08/2019

ДОДЈЕЛА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА 20 ПРЕДУЗЕТНИКА

Данас су у просторијама Градске управе потписани Уговори о додјели бесповратних средстава из Програма подршке развоја предузетништва града Градишка за 2019. годину.
Овим Програмом обухваћено је 20 корисника који су изабрани путем јавног позива, а којима ће бити додјељено укупно 120.000 КМ из градског буџета.
Градоначелник Аџић је рекао да бесповратна средства кроз Програм подршке развоју предузетништва локална заједница додјељује од 2017. године.
То нису значајно велика средства, али је веома битно да су усмјерена према предузетницима који се баве производњом, који је шире и повећавају број запослених. У току 2017. и 2018. године додјељено је 340.000 КМ за 57 предузећа, која су за протекле двије године запослили додатних 280 радника и повећала свој обим производње за укупно 17,3 милиона марака“, навео је градоначелник Аџић.
Градоначелник Аџић је истакао да је у изради Правилника за додјелу средстава из Програма подршке предузетницима учествовао Привредни савјет града Градишка. Градоначелник је рекао да ће убрзо бити додјељено и додатних 90.000 КМ за развој предузетништва, за нова предузећа која су формирана прошле године, те да су та средства обезбјеђена из МЕГ пројекта, подсјетивши да је Градишка у моменту преузимања његове начелничке функције била на 17-ом мјесту од укупно 18 градова/општина а да данас има лидерску позицију.
То је само мали дио подршке привреди, у односу на опредјељење града Градишка да значајнија средства улаже у развој инфрастуктуре и тако ствара предуслове за привредни развој. Ту су најзначајнија улагања у изградњу инфрастуктуре у Агро-индустријској зони у Новој Тополи, гдје ће током ове године бити уложено више од 4,5 милиона марака, како би до краја године ова привредна зона била једна од најуређенијих у региону“, нагласио је Аџић.
Власник фиме „БМБ Делта“ Бранко Мијатовић навео је да се његова фирма бави производњом воћа и воћних ракија, истакавши да је, осим подстицаја, веома важан добар однос Градске управе Градишка према привредницима, који им омогућва лакше пословање.
Мијатовић је навео да се његова фирма недавно представила на интернационалном сајму воћних ракија у Лондону, гдје су освојили три медаље, те да су подстицајна средства Града Градишка управо намјењена за покривање трошкова одласка на овај сајам.
Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Градишка Бранко Стојнић рекао је да је један од основних критеријума за додјелу средстава Програма подршке развоју предузетништва био да се подрже привредни субјекти који се баве производњом, у циљу повећања броја радника и обима производње.
Он је навео да се на Јавни позив пријавило 39 предузетника, да је прихваћена 31 пријава, те је право на подстицај остварило њих 20.