ИНФОРМАЦИЈА о појави афричке куге свиња

Post Date: 20/08/2019

ИНФОРМАЦИЈА о појави афричке куге свиња

Информација о појави афричке куге свиња

Ресор за ветеринарство Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је доставило информацију да је током 2019.године у Европи настављено ширење веома контагиозне болести свиња, афричке свињске куге. Болест се шири цијелим Европским континентом, са тенденцијом ширења према Босни и Херцеговини и земљама у окружењу.
Ресор за ветеринарство, у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ, редовно прати епидемиолошку ситуацију и у складу с тим већ је донесена забрана увоза живих свиња и одређених производа поријеклом од свиња из држава и регија у којима је болест потврђена у циљу спријечавања уноса болести овим путем.
Стручњаци Ресора за ветеринарство наглашавају да не постоји вакцина којом би се заштитиле животиње. У случају избијања болести, она се појављује код свих старосних категорија, не преноси се на људе ( није зооноза) али изазива велике економске губитке, како код домаћих тако и у популацији дивљих свиња.
Из Ресора за ветеринарство такође информишу да ће информативно едукативини материјал везано за афричку кугу свиња доставити поштом у ветеринарске организације како би упозорили власнике (држаоце) свиња о повећаној опасности од избијања ове болести, као и о њеној контагиозности и да се предузму све превентивне мјере и мјере биосигурности у циљу раног откривања ове болести и да с обзиром на то да је афричка куга високо контагиозна вирусна болест свиња (домаћих и дивљих) која се манифестује у облику хеморагијске грознице са леталитетом који може достићи и 100 % у фарми на којој се појави, изузетно је битно рано откривање и спријечавање ширења ове болести.

Посебно наглашавају:

Болест се преноси на сљедећи начин:

  • директним контактом између болесних и здравих животиња,

  • индиректним контактом, односно исхраном зараженим месом и производима свињског меса, као и механичким путем, преко опреме, возила, одјеће и сл.

Власници тј. држаоци животиња потребно је да предузму и ове преветивне мјере:

  • избјегавају храњење животиња помијама,

  • избјегавају држање животиња на паши,

  • спријечавају директан контакт дивљих и домаћих животиња,

  • и обавезно пријаве сваку угинулу животињу надлежном ветеринару.

Више информација о афричкој куги свиња, мјерама биосигурности на фармама и ловиштима и другим мјерама о раном откривању и спријечавању појаве афричке куге свиња молимо да потражите на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а детаљније информације у својој епизоотиолошки надлежној ветеринарској организацији, односно код свог ветеринара и у свом Ловачом удружењу.

Хвала Вам.