Donirana oprema za poljoprivredu i drvopreradu za 13 raseljenih lica i povratnika

Post Date: 17/07/2019

Donirana oprema za poljoprivredu i drvopreradu za 13 raseljenih lica i povratnika

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić i predstavnik Američke humanitarne organizacije CRS Gordana Radić potpisale su danas ugovore o donaciji opreme za 13 korisnika projekta socio-ekonomskog osnaživanja pod nazivom “Održivi povratak i integracija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH”, čija je vrijednost oko 60.000 KM.
Donirana je zanatska oprema za drvopreradu za dva korisnika, plastenici za pet korisnika, multikultivatori sa priključcima za dva, a za četiri korisnika donirana je stoka.

Ilićeva je rekla da je donacije d obilo deset raseljenih lica i tri povratnika, koji imaju minimum uslova za egzistenciju, a bili su obuhvaćeni projektom stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

“Riječ je o opremi koja će im omogućiti da svoja domaćinstva ekonomski osnaže i stvore bolje uslove za život svojih porodica”, dodala je Ilićeva.

Radićeva je navela da ovaj projekat, čiji je glavni donator Vlada SAD, CRS realizuje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, te da se projekat u Republici Srpskoj realizuje uz sufinansiranje Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Ona je istakla da je oprema donirana prema vrsti proizvodnje kojom su korisnici već započeli da se bave i dodala da je u okviru projekta korisnicima danas održano i predavanje o proizvodnji perspektivnih poljoprivrednih kultura na otvorenom i načinima reklamiranja i predstavljanja svojih proizvoda.

Pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za raseljana lica i migracije Gojko Jotić rekao je da su korisnici ovih donacija bili obuhvaćeni projektom stambenog zbrinjavanja, za koji je izdvojeno oko 500.000 KM, ali da, kako je rekao, rješenje stambenog pitanja nije dovoljno za rješavanje egzitencije.

Jotić je naglasio da Republički sekretarijat podržava projekte CRS-a i da svake godine udružuju sredstva za relizaciju projekata.

On je naveo da će u Gradišci za dva mjeseca biti završena zgrada sa 32 stana za izbjegla i raseljena lica, vrijednosti 1.200.000 KM, a da će naredne godine biti završena još jedna zgrada sa istim brojem stanova, koja se gradi u okviru projekta CEB 2, a koji je vezan za zatvaranje kolektivnih i alternativnih vidova smještaja.

“Obzirom da u Gradišci postoje veće potrebe, vodimo aktivnosti i privodimo kraju procedure za izgradnju još jedne zgrade na području Nove Topole, čime će biti riješen problem stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica koja nemaju uslove za izgradnju individualnih stambenih objekata”, rekao je Jotić.

Drago Vujić iz Rovina, koji je tokom proteklog rata izbjegao iz Donjeg Vakufa, zahvalio je na doniranoj stolarskoj mašini, koja će mu pomoći tokom rada i omogući da od prodaje izrađenih predmeta zaradi dodatna sredstva za život.

Gradska uprava Gradiška je, u okviru projekta socio-ekonomskog osnaživanja “Održivi povratak i integracija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH”, potpisom ugovora obavezna da kontroliše pravilno korišćenje doniranih sredstava na području opštine Gradiška.