Донирана опрема за пољопривреду и дрвопрераду за 13 расељених лица и повратника

Post Date: 17/07/2019

Донирана опрема за пољопривреду и дрвопрераду за 13 расељених лица и повратника

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић и представник Америчке хуманитарне организације ЦРС Гордана Радић потписале су данас уговоре о донацији опреме за 13 корисника пројекта социо-економског оснаживања под називом “Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ”, чија је вриједност око 60.000 КМ.
Донирана је занатска опрема за дрвопрераду за два корисника, пластеници за пет корисника, мултикултиватори са прикључцима за два, а за четири корисника донирана је стока.

Илићева је рекла да је донације д обило десет расељених лица и три повратника, који имају минимум услова за егзистенцију, а били су обухваћени пројектом стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма.

“Ријеч је о опреми која ће им омогућити да своја домаћинства економски оснаже и створе боље услове за живот својих породица”, додала је Илићева.

Радићева је навела да овај пројекат, чији је главни донатор Влада САД, ЦРС реализује у БиХ, Србији и Црној Гори, те да се пројекат у Републици Српској реализује уз суфинансирање Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Она је истакла да је опрема донирана према врсти производње којом су корисници већ започели да се баве и додала да је у оквиру пројекта корисницима данас одржано и предавање о производњи перспективних пољопривредних култура на отвореном и начинима рекламирања и представљања својих производа.

Помоћник директора Републичког секретаријата за расељана лица и миграције Гојко Јотић рекао је да су корисници ових донација били обухваћени пројектом стамбеног збрињавања, за који је издвојено око 500.000 КМ, али да, како је рекао, рјешење стамбеног питања није довољно за рјешавање егзитенције.

Јотић је нагласио да Републички секретаријат подржава пројекте ЦРС-а и да сваке године удружују средства за релизацију пројеката.

Он је навео да ће у Градишци за два мјесеца бити завршена зграда са 32 стана за избјегла и расељена лица, вриједности 1.200.000 КМ, а да ће наредне године бити завршена још једна зграда са истим бројем станова, која се гради у оквиру пројекта ЦЕБ 2, а који је везан за затварање колективних и алтернативних видова смјештаја.

“Обзиром да у Градишци постоје веће потребе, водимо активности и приводимо крају процедуре за изградњу још једне зграде на подручју Нове Тополе, чиме ће бити ријешен проблем стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица која немају услове за изградњу индивидуалних стамбених објеката”, рекао је Јотић.

Драго Вујић из Ровина, који је током протеклог рата избјегао из Доњег Вакуфа, захвалио је на донираној столарској машини, која ће му помоћи током рада и омогући да од продаје израђених предмета заради додатна средства за живот.

Градска управа Градишка је, у оквиру пројекта социо-економског оснаживања “Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ”, потписом уговора обавезна да контролише правилно коришћење донираних средстава на подручју општине Градишка.