OДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ГРУПЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Post Date: 11/05/2019

OДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ГРУПЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

На радном састанку групе Штаба за  ванредне ситуације Градишка одржаном 11. маја, одређене су превентивне мјере за смањење могућих штета везаних за најављене обилне кишне падавине и могућност појаве већих количина површинских и подземних вода.

Шеф Одсјека Цивилне заштите Градишка Слободан Кнежевић рекао је да ће већ данас у Лужанима санирати три „жабља“ поклопца док ће у МЗ Кочићево обавити одређене поправке на каналу Љевчаница  како не би дошло до процјеђивања насипа. Према његовим ријечима на подручју Градишке у уторак, 14.маја, прогнозирана количина падавина износи 120 литара кише по метру квадратном. Он је препоручио грађанима да на вријеме  предузму све активности у складу са могућностима, како би биле избјегнуте штете већих размјера.

Директор Комуналног предузећа „Водовод“ Градишка Сандро Зеничанин истакао је да је ово предузеће ангажовало сва материјало-техничка средства и додао да су сви пумпни капацитети у функцији. Зеничанин је подсјетио грађане који имају подрумске просторије и који нису ријешили систем одводње плавних вода из подрума да на вријеме евакуишу вриједне ствари из тих просторија.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове града Градишка Бранислав Савић рекао је да је циљ данашњег састанка, који је услиједио након јучерашњег састанка Штаба за ванредне ситуације града Градишка, да се предузму све неопходне мјере за заштиту становништва и материјалних добара због најављених кишних падавина. Говорећи о каналској мрежи, Савић је нагласио да су главни  канали за одводњу на подручју града у  функцији као и црпне станице према којима гравитирају поменути канали.

Одсјек Цивилне заштите Градишка раније је издао обавјештење грађанима у вези са поменутом ситуацијом. За све додатне информације грађани могу контактирати Одсјек Цивилне заштите града Градишка, на телефон 051/814-753, а од понедјељка,13.маја, на располагању ће бити и бесплатан број телефона 121.

Водостај ријеке Саве у Градишци јутрос је износио 460 центиметара.