МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА РС ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 20/05/2019

МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА РС ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић разговарао је данас са градоначелником Градишке Зораном Аџићем о потенцијалима градишке привреде и привлечењу инвеститора.

Петричевић је рекао да су на подручју Градишке присутни инвеститори из Италије, Словеније, Пољске, али да постоје потенцијали за даљи развој привреде и привлечење инвеститора из других земаља.

Он је навео да је са Аџићем разговарао о Агро-индустријској зони у Новој Тополи у којој већ послују привредни субјекти, али и зони “Лиман” која би у будућности требало да буде смјештена у близини новог граничног прелаза и моста на Сави у Градишци.

“То је огроман потенцијал за привредни развој и захтијева подршку ресорног министарства и Владе Републике Српске, а сама локација будуће зоне „Лиман“ је јако интересантна за сваког инвеститора”, рекао је Петричевић.

Он је истакао да је у Градишци развијена текстилна и машинска индустрија, али да је предност овог краја у добро развијеној пољопривредној производњи, воћарству и повртларству.

“Разговарали смо и о начину како да обезбиједимо пласман воћа и поврћа. Покушаћемо у овој или идућој години да тај пласман обезбиједимо преко аустријских компанија које су заинтересоване за откуп производа”, рекао је Петричевић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да се Градишка налази на вратима Републике Српске и БиХ и има развијену привредну активност у различитим секторима, а најдоминантнија је пољопривредна производња, те да је стратешки интерес довођење страног инвеститора који би отворио погон за откуп и прераду воћа и поврћа.

Он је рекао да је циљ да у Градишку дођу нови страни инвеститори, али и да се подрже домаће компаније које желе да улажу и даље се развијају.

“Желимо да привучемо и компаније из Њемачке и Аустрије, да покажемо да град Градишка има проактивну улогу, усвојено једноканцеларијско пословање, БФЦ стандард, у шта се су се увјериле компаније које су у протеклом периоду инвестирале овдје”, рекао је Аџић.