MINISTAR PETRIČEVIĆ I GRADONAČELNIK ADŽIĆ POSJETILI „PMP JELŠINGRAD“

Post Date: 21/05/2019

MINISTAR PETRIČEVIĆ I GRADONAČELNIK ADŽIĆ POSJETILI „PMP JELŠINGRAD“

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, poslije sastanka upriličenog u Kabinetu gradonačelnika, posjetili su „PMP Jelšingrad“ FMG.

Tom prilikom ministar Petričević je istakao da je ova Fabrika mašina primjer uspješne privatizacije jer je italijanski investitor pokrenuo proizvodnju u ovom preduzeću i zaposlio više od 200 radnika.

“Veoma je bitno da se radnici koji su otišli u prethodnom periodu u inostranstvo sada vraćaju, te da ponovo zasnuju radni odnos u ovom preduzeću. To je primjer dobre prakse, a posebno je važno što svake godine imaju nove investicije i zapošljavanja”, rekao je ministar Petričević.

Direktor preduzća “PMP Jelšingrad” Branislav Banjac rekao je da od 2006. godine posluju u okviru italijanske “PMP” grupacije, od 2010. imaju konstantno uspješno poslovanje, a proizvode izvoze uglavnom u zapadnu Evropu.

Banjac je naveo da je prošle godine u septembru otvoren novi pogon u koji je uloženo 10 miliona KM, a ove godine u planu je nabavka dvije mašine vrijedne dva miliona KM, te u narednom periodu izgradnja još jednog proizvodnog pogona.

On je dodao da je ministru Petričeviću prenio stav da postoje mogućnosti za dalji razvoj mašinske industrije u Republici Srpskoj i Gradišci, jer u ovoj oblasti radnici mogu da zarade veće plate nego u drugim privrednim sektorima.

“Problem radne snage je aktuelan u smislu da se što prije mora započeti reforma obrazovanja, kako bi dobili što kvalitetnije radnike. Treba biti orijentisan na proizvodnju zahtjevnih i skupih proizvoda kojima ćemo moći da konkurišemo na evropskom tržištu”, rekao je Banjac. On je naveo da je u preduzeću zaposleno 210 radnika, uglavnom zavarivača, bravara i CNC operatera.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić podsjetio je da je “PMP Jelšingrad” u vrijeme privatizacije imao 80 radnika i da je odgovornim poslovanjem italijanskog investitora preduzeće došlo do ovog stepena razvoja.

On je istakao da je ovo primjer društveno odgovorne kompanije koja je uključena i u humanitarne aktivnosti na podruju Gradiške, a da je najznačajnije to što su ostvarili saradnju sa gradiškom Tehničkom školom kojoj su donirali CNC mašinu.

“Oni su osjetili trenutak kada su mladi počeli da odlaze u evropske zemlje zbog posla i povećali im plate, tako da se radnici i vraćaju”, rekao je gradonačelnik Adžić.