МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК АЏИЋ ПОСЈЕТИЛИ „ПМП ЈЕЛШИНГРАД“

Post Date: 21/05/2019

МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК АЏИЋ ПОСЈЕТИЛИ „ПМП ЈЕЛШИНГРАД“

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и градоначелник Градишке Зоран Аџић, послије састанка уприличеног у Кабинету градоначелника, посјетили су „ПМП Јелшинград“ ФМГ.

Том приликом министар Петричевић је истакао да је ова Фабрика машина примјер успјешне приватизације јер је италијански инвеститор покренуо производњу у овом предузећу и запослио више од 200 радника.

“Веома је битно да се радници који су отишли у претходном периоду у иностранство сада враћају, те да поново заснују радни однос у овом предузећу. То је примјер добре праксе, а посебно је важно што сваке године имају нове инвестиције и запошљавања”, рекао је министар Петричевић.

Директор предузћа “ПМП Јелшинград” Бранислав Бањац рекао је да од 2006. године послују у оквиру италијанске “ПМП” групације, од 2010. имају константно успјешно пословање, а производе извозе углавном у западну Европу.

Бањац је навео да је прошле године у септембру отворен нови погон у који је уложено 10 милиона КМ, а ове године у плану је набавка двије машине вриједне два милиона КМ, те у наредном периоду изградња још једног производног погона.

Он је додао да је министру Петричевићу пренио став да постоје могућности за даљи развој машинске индустрије у Републици Српској и Градишци, јер у овој области радници могу да зараде веће плате него у другим привредним секторима.

“Проблем радне снаге је актуелан у смислу да се што прије мора започети реформа образовања, како би добили што квалитетније раднике. Треба бити оријентисан на производњу захтјевних и скупих производа којима ћемо моћи да конкуришемо на европском тржишту”, рекао је Бањац. Он је навео да је у предузећу запослено 210 радника, углавном заваривача, бравара и ЦНЦ оператера.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић подсјетио је да је “ПМП Јелшинград” у вријеме приватизације имао 80 радника и да је одговорним пословањем италијанског инвеститора предузеће дошло до овог степена развоја.

Он је истакао да је ово примјер друштвено одговорне компаније која је укључена и у хуманитарне активности на подрују Градишке, а да је најзначајније то што су остварили сарадњу са градишком Техничком школом којој су донирали ЦНЦ машину.

“Они су осјетили тренутак када су млади почели да одлазе у европске земље због посла и повећали им плате, тако да се радници и враћају”, рекао је градоначелник Аџић.