DELEGACIJA PRIVREDNIKA NIŽNJEG NOVGORODA POSJETILA GRADIŠKU

Post Date: 16/05/2019

DELEGACIJA PRIVREDNIKA NIŽNJEG NOVGORODA POSJETILA GRADIŠKU

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić danas je upriličio prijem predstavnika privredne delegacije iz ruskog grada Nižnji Novgorod sa kojima je razgovarao o mogućnosti uspostavljanja privredne saradnje.

Gradonačelnik Adžić je istakao da su sastanku prisustvovali privredni subjekti koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i naglasio da Gradiška ima šta da ponodi ruskom tržištu i da treba iskoristi potpisan sporazum o saradnji guvernije Nižnji Novgorod i Republike Srpske.

„Nakon ovog sastanka vidimo da imamo dosta dodirnih tačaka i danas smo prezentovali sve šta Gradiška nudi, koje su to poljoprivredne kulture koje se proizvode kod nas. Već postoje određeni interesi ruskih kompanija za saradnju sa Gradiškom. Predstavili smo i naše  potencijale kao što je Agroindustrijska zona u Novoj Topoli i buduća slobodno-ekonomska zona Liman u blizini novog carinskog terminala i budućeg mosta na rijeci Savi u Gradišci“, rekao je Adžić.

Adžić je istakao da gradiški poljoprivrednici imaju šansu da pod patronatom Vlade Republike Srpske uspostave privrednu saradnju što je i strateški interes Grada Gradiške kao i fabrika koja bi se bavila otkupom poljoprivrednih proizvoda i preradom istih.

Adžić je dodao da će predstavinici Gradiške sutra prisustvovati sastanku u Privrednoj komori Srpske gdje će predstaviti privredne potencijale i mogućnosti investiranja na području Gradiške.

Predstavnik Centra za inovacione tehnologije i član Imperatorskog palestinsko-pravoslavnog društva, jednog od organizatora „Dana kulture Nižnji Novgoroda u Republici Srpskoj“ Jurij Smorodov rekao je da je u Gradišku došao dio delegacije iz Nižnji Novgoroda koja se sastoji od predstavnika privrede čija se djelatnost veže za poljoprivredni sektor koji su prepoznali potencijal u Gradišci.

„Znamo da je Gradiška jedan od najvećih centara u BiH koji se bavi proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i zato je ovdje došla brojna delegacija koja se bavi analogičnom proizvodnjom sa ciljem stvaranja zajedničkih preduzeća sa izlaskom na tržište Evropske unije“, rekao je Smorodov.

On je dodao da ova delegacija ima širi pogled, da su došli privrednici koji su zainteresovani ne samo za proizvodnju voća nego su prisutni i predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom vještačkog đubriva, preradom voća i povrća, alkoholnom produkcijom kao i oni koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Smorodov je naglasio da u Srpskoj borave i delagacije iz medicinske oblasti, automobilske industrije kao i brojni predstavnici kulturnih organizacija.