ДЕЛЕГАЦИЈА ПРИВРЕДНИКА НИЖЊЕГ НОВГОРОДА ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Post Date: 16/05/2019

ДЕЛЕГАЦИЈА ПРИВРЕДНИКА НИЖЊЕГ НОВГОРОДА ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Градоначелник Градишке Зоран Аџић данас је уприличио пријем представника привредне делегације из руског града Нижњи Новгород са којима је разговарао о могућности успостављања привредне сарадње.

Градоначелник Аџић је истакао да су састанку присуствовали привредни субјекти који се баве прерадом пољопривредних производа и нагласио да Градишка има шта да поноди руском тржишту и да треба искористи потписан споразум о сарадњи гуверније Нижњи Новгород и Републике Српске.

„Након овог састанка видимо да имамо доста додирних тачака и данас смо презентовали све шта Градишка нуди, које су то пољопривредне културе које се производе код нас. Већ постоје одређени интереси руских компанија за сарадњу са Градишком. Представили смо и наше  потенцијале као што је Агроиндустријска зона у Новој Тополи и будућа слободно-економска зона Лиман у близини новог царинског терминала и будућег моста на ријеци Сави у Градишци“, рекао је Аџић.

Аџић је истакао да градишки пољопривредници имају шансу да под патронатом Владе Републике Српске успоставе привредну сарадњу што је и стратешки интерес Града Градишке као и фабрика која би се бавила откупом пољопривредних производа и прерадом истих.

Аџић је додао да ће представиници Градишке сутра присуствовати састанку у Привредној комори Српске гдје ће представити привредне потенцијале и могућности инвестирања на подручју Градишке.

Представник Центра за иновационе технологије и члан Императорског палестинско-православног друштва, једног од организатора „Дана културе Нижњи Новгорода у Републици Српској“ Јуриј Смородов рекао је да је у Градишку дошао дио делегације из Нижњи Новгорода која се састоји од представника привреде чија се дјелатност веже за пољопривредни сектор који су препознали потенцијал у Градишци.

„Знамо да је Градишка један од највећих центара у БиХ који се бави производњом пољопривредних производа и зато је овдје дошла бројна делегација која се бави аналогичном производњом са циљем стварања заједничких предузећа са изласком на тржиште Европске уније“, рекао је Смородов.

Он је додао да ова делегација има шири поглед, да су дошли привредници који су заинтересовани не само за производњу воћа него су присутни и представници компанија које се баве производњом вјештачког ђубрива, прерадом воћа и поврћа, алкохолном продукцијом као и они који се баве производњом прехрамбених производа.

Смородов је нагласио да у Српској бораве и делагације из медицинске области, аутомобилске индустрије као и бројни представници културних организација.