СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ПРОСЛАВЉЕН ПРВИ РОЂЕНДАН ГРАДА ГРАДИШКА

Post Date: 25/04/2019

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ПРОСЛАВЉЕН ПРВИ РОЂЕНДАН ГРАДА ГРАДИШКА

Поводом Дана града Градишка у Културном центру вечерас је одржана Свечана академија на којој је Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао  грађанима Градишке  први рођендан града и дан када је Градишка ослобођена у Другом свјетском рату.

“Влада је у претходном периоду значајно помагала развој Градишке и тако ћемо наставити јер Градишка је битна дестинација за Републику Српску с обзиром да се налази на вратима Европске уније и тај потенцијал треба искористити изградњом моста на ријеци Сави код Градишке који ће повезати Европску унију са остатком Републике Српске“ рекао је Вишковић и додао да је Градишка у посљедње вријеме промјенила свој изглед и развојем фактички прерасла из општине у град.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је остварен сан да Градишка добије статус града.

„То нам даје за задатак и додатну енергију да  градимо Градишку по мјери грађана и привредника и да се трудимо да за одређени период Градишка добије  изглед средњоевропског града који ће бити ту на самој граници, на вратима  Републике Српске“ рекао је Аџић и додао да је важан даљњи инфраструктурни развој и запошљавање младих  што је могуће уз помоћ Владе Републике Српске.

Поводом Дана града додијељене су награде и признања заслужним грађанима Градишке.

Повеља града  Градишка за изузетан допринос развоју Градишке додијељена је Николи Крагуљу, а за изузетан допринос у области здравства прим. др Зорану Поповићу.

Никола Крагуљ је истакао да му Повеља представља изузетну част и задовољство.

„Признања свакоме годе јер она представљају уважавање човјека и његових напора. Ја сам цијели живот радио за и у Градишци. Радио сам у оба система, био сам предсједник Општинског комитета СКЈ Градишка и начелник општине Градишка два мандата. Са народом сам уживао и патио се, било је тешких и лијепих тренутака, али ми је драго да сам искористио све шансе и да моје идеју нису оспораване и да су све завршене или се завршавају“ рекао је Крагуљ.

Прим. др Зоран Поповић рекао је да је изненађен признањем које је добио и изразио захвалност што је његов рад препознат. Он је истакао да му Повеља представља велику част и подстрек да настави са својим радом који је започео 2011. године формирањем палијативног одјељења у Болници Градишка које је једино у Републици Српској.

Захвалнице су додјељене: Фабрици сточне хране “Фармофит” Градишка, “Тикт мануфактура” и Зинети Хотић за постигнуте резултате у области привреде, Кајак кану клуба “Сава” и Бобани Латинчић Козић за постигнуте резултате у области спорта, Мирославу Стојнићу за изузетне заслуге у области хуманитарног и добротворног рада и Слободану Борјановићу за изузетне заслуге у области новинарства.

Свечаној академији присуствовали представници Народне скупштине Републике Српске и посланици у Народној скупштини Српске, представници министарстава у Влади Српске, начелници сусједних општина и општине из Италије, представници вјерских конфесија, представници СУБНОР-а и Борачке организације Градишка, представници привредног, друштвеног и културног живота нашег града и бројни грађани.