ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА И 74. ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Post Date: 25/04/2019

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА И 74. ГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДИШКЕ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

На спомен-обиљежја  погинулим борцима Народноослободилачког рата, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци данас су положени вијенци поводом обиљежавања 24. априла – Дана града и 74. годишњице ослобођења Градишке у Другом свјетском рату.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да се данас прославља дан када је Градишка ослобођења од окупатора у Другом свјетском рату чиме су створени услови за развој и напредак.

“Наша је обавеза да се поклонимо жртвама које су уложиле своје најсветије, своје животе у темеље нашег града, Градишке и данас Републике Српске. На нама је да име се одужимо тако што ћемо се одужити њиховим породицама и да наставимо да градимо Градишку и Републику Српску као једини начин сигурности опстанка свих нас на овим просторима”, рекао је Аџић.

Божо Видачковић, преживјели логораш најзлогласнијег дјечијег логора у Сиску у Градишку се вратио 1947. године. Он је истакао да се сјећа свих догађаја, од заробљавања на Козари преко логора у Старој Градишци, Јабланацу и Млаки гдје је била највећа драма одвајања дјеца од мајки и депортовање у логор у Сисак гдје су дјеца трована и гдје су умрли свих Божиних 17-оро браће и сестара.

Предсједник СУБНОР-а Градишка, Никола Крагуљ рекао је на подручју Градишке живи још девет учесника Народноослободилачког рата а да је задатак  потомака да чувају и његују традицију и осјећаје према народноослободилачкој борби. Он је истакао да је ослобођење Градишке и народноослободилачка борба била праведна борба за слободу народа, а да је слобода најзначајнија нашем народу.

У част ослобођења Градишке данас је у спомен парку упаљена “Вјечна ватра”, а на спомен обиљежја вијенце су положиле делегације Општинског одбора СУБНОР-а Градишка, Града Градишка, Борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка и представници политичких партија, СНСД-а, Демоса и Уједињене Српске.